Д-р Пламен Петров от УМБАЛ „Софиямед“: Преяждането по празниците обостря жлъчните кризи

Безобидно ли е преяждането по празниците, което предстои? Коментари на д-р Пламен Петров, завеждащ отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“ и д-р Бисер Петров, хирург и началник на Операционния блок в УМБАЛ „Софиямед“.

– Д-р Петров, увеличава ли се броят на пациентите ви по време на празниците и на какво се дължи това?

– С настъпването на коледните и новогодишните празници няма как да не се почерпим повече – такива са традициите, народопсихологията. За повечето хора солидните почерпки не са значим проблем – малко тежест, разкопчано копче, нищо повече. Преяждането обаче не е толкова безобидно при онези, които имат подлежащо заболяване. Прехранването може да провокира ред страдания, включително и такива, изискващи спешна медицинска помощ. Именно по време на празниците се увеличава броят на пациентите с оплаквания като болки в коремната област, повръщане, запек, диария. Характерно е обострянето и на хроничните и холециститните жлъчни кризи, гастрити, рефлукс езофагити.

– До какво може да доведе преяждането по празниците?

– При обилната вечеря или обяд най-честите оплаквания са подуване на корема, пълнота, тежест, ограничаване на пълния дихателен обем, гадене, дори повръщане. Повишеното газообразуване при преяждането е съвсем нормално, имайки предвид обема на консумираното в кратък период количество. Ферментационните процеси, които настъпват, причиняват метеоризъм. Допълнително газираните напитки и алкохолът, особено виното, също имат такъв ефект. При обилен прием на храна, особено такава, богата на мазнини, изпразването на стомаха е забавено. Ако нормално той се изпразва от 1 до 3 часа, в зависимост от храната, при препълване това може да отнеме 8-12 часа. Забавя се и процесът на смилане на храната в чревния тракт. Към коктейла от ензими и жлъчка, необходими за храносмилането, също има повишени изисквания.

Чисто рефлекторно самото разтягане на стомаха предизвиква гадене, понякога и повръщане. Често оплакване след по-обилно хранене са и киселините, също парене и болка зад гръдната кост. Богатата на мазнини храна, но също и тази, богата на белтъци, по ендокринен път водят до изпразване на жлъчния мехур, чието съдържание е така необходимо за храносмилането. При наличие на жлъчнокаменна болест, особено при по-малки размери на камъните, някои от тях могат да „тръгнат” по жлъчните пътища и да обусловят т.нар. жлъчна криза. Друго тежко състояние, възникващо при налична жлъчнокаменна болест, е острият панкреатит. Тъй като пътищата на жлъчните и панкреасните канали се свързват, то заклещването на камък в общия участък може да обуслови връщане на панкреасен сок и жлъчка към задстомашната жлеза под повишено налягане и да предизвикат сериозно възпаление. Остър панкреатит може да настъпи и при прекомерна консумация на алкохол.

– Какво представлява жлъчнокаменната болест?

– Холелитиазата или т.нар. жлъчнокаменната болест е хронично протичащо заболяване, което се характеризира с образуването на камъни (конкременти) в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Заболяването се среща по-често сред народи, консумиращи повече месни храни, и по-рядко сред вегетарианци. Наблюдава се почти четири пъти по-често сред жените и най-вече при такива с наднормено тегло. Различават се два типа пациенти: такива, които живеят с камъни в жлъчния мехур (безсимптомна форма), и заболели от жлъчнокаменна болест. Причините за възникването на холелитиазата са многобройни. По-важните от тях са: консумация на храни, богати на холестерол (яйца, месо и животински мазнини), ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, диабет), хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища, дискинезии на жлъчните пътища и атония на жлъчния мехур.

– Как да различим симптомите на жлъчната криза?

– Пациентите се оплакват най-често от тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини, и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и др., гадене и лош вкус в устата. Особено характерни са жлъчните кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата. Жлъчните колики представляват типични оплаквания при наличие на жлъчнокаменна болест и обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. Коликата продължава от 15 минути до няколко часа, болките имат пристъпен характер и се локализират в дясна или средна горна част на корема, често се излъчва към гърба (трябва да бъде изключен панкреатит) и към дясното рамо (може да се касае и за миокарден инфаркт и белодробна емболия).

Коликата може да бъде придружена от гадене, оригване и преходен иктер (механична жълтеница).Често настъпва нощем, болните са изплашени и неспокойни, трудно могат да си намерят удобно положение. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмняване на урината и избеляване на изпражненията (тези симптоми са резултат от блокиране оттичането на жлъчка от жлъчните камъни). Нехарактерни оплаквания от страна на горната част на корема са чувство на тежест и пълнота в (дясната) горната част на корема, метеоризъм, непоносимост към някои храни и напитки (например мазни, пържени, предизвикващи газообразуване храни, кафе, студени напитки). За разлика от жлъчната колика, тези нехарактерни оплаквания се наблюдават не само при холелитиаза, но и при други коремни заболявания.

– Какви са вашите съвети към пациентите, какво да направят, ако разпознаят болки от жлъчката и как да се храним по празниците?

– Да потърсят незабавно лекар, защото само той може да прецени спешността на състоянието и дали трябва да се започне лечение с антибиотици венозно или с перорално приложение на медикаменти. Понякога се налага и прием в болница за овладяване на болковата криза или директно за оперативно лечение на камъните в жлъчката, особено когато състоянието е животозастрашаващо. Важно е пациентите да знаят, че не се препоръчва самолечение. Ако не бъде оценено правилно състоянието от компетентен специалист, може да се стигне до остър възпалителен процес в жлъчката, разпадане стените на жлъчния мехур и перитонит, което вече е остро животозастрашаващо състояние. Съветът ми към пациентите не само през наближаващите празници, а и по принцип, е да бъдат внимателни при консумацията на алкохолни напитки, да избягват тлъстите меса, трудно смилаемите храни и въобще преяждането и приема на храна в големи количества.

Д-р Бисер Петров, хирург и началник на Операционния блок в УМБАЛ „Софиямед“: Пациентите се лекуват с лапароскопска операция

Понастоящем златен стандарт в лечението на неусложнената и усложнената форма на жлъчнокаменната болест е лапароскопската операция. Така наречената лапароскопска холецистектомия се извършва през три малки отвора от 5 мм до 1 см, като белезите са със значително по-малки размери, а възстановяването в пъти по-кратко от тези при отворената класическа операция. В някои случаи може да се приложи и еднопортовата техника или т.нар. LESS (laparoendoscopic single-site surgery), която се извършва през отвора на пъпа и на практика не съществува никакъв белег след нея.

В УМБАЛ „Софиямед“ всички усложнени форми, остър калкулозен холецистит и холедохолитиаза (камъни в жлъчните пътища) се лекуват лапароскопски, което изисква значителен опит от страна на хирурга, както и специализирано оборудване, налични в болницата. Това осигурява на пациентите по-добър следоперативен комфорт, минимална болка, както и съкратен период на възстановяване и бързо възвръщане към нормален начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *