Д-р София Ангелова: Злоупотребата с антибиотици е болен проблем

В разгара на втората пандемична вълна у нас хората масово започнаха да се запасяват с лекарства, включително и с антибиотици и да се самолекуват. Те си разменят рецепти за лечение на коронавирусната инфекция в социалните мрежи. В столицата вече се разпространяват листовки за самолечение на КОВИД-19. Какво може да си причини човек, ако реши да заобиколи лекарите и какво трябва да прави, когато научи, че е положителен, попитахме пулмолога д-р София Ангелова.

Листовки с комбинации от лекарства за лечение на КОВИД-19 се разпространяват в София. Хора си препоръчват медикаменти, и то във високи дози, и в социалните мрежи. Всяко лечение без консултация с лекаря е опасно, пише clinica.bg. Коронавирусът ще отмине, но е под въпрос какво ще остане от черния дроб, ако се приемат безконтролно лекарства. Всеки, при когото забояването е доказано с тест, трябва веднага

да се свърже със своя личен лекар

или с лекар-специалист и да следва стъпките, които той му дава в терапията. Ние, лекарите, сме тези, които носим отговорност и сме внимателни при предписване на медикаментите. Независимо, че при доказан положителен резултат не контактуваме с него, знаем какво да му назначим. Лечението не се започва с антибиотик. Ние имаме медикаменти, съдържащи андрографолид за подтискане навлизане на вируса в клетките на организма. Започваме с антитромбозните медикаменти, защото

КОВИД-19 засяга много кръвоносните съдове.

Най-честият симптом на заболяването е високата температура, но тези пациенти остават на домашно лечение. По данни на Световната здравна оранизация 80% от засегнатите го изкарват леко. Температурата не трябва да плаши хората. Тя е защитна реакция и означава, че организмът е включил всички имунни клетки в борбата с вируса. Той не може да живее при над 38 градуса. Няма лекарство, което да убива коронавируса.

Когато се взимат антитромбозни медикаменти профилактично, без да има нужда, може да се стигне до тежки кръвоизливи.

Възможно е последствията да са много по-тежки

за организма, отколкото КОВИД-19. Аспирин протект се ползва от възрастните хора над 65-годишна възраст, които са в риск от инфаркт или инсулт. Млад и здрав човек не бива да ги приема. Болен проблем е злоупотребата с антибиотици. Данните от Китай, с които разполагаме показват, че само 10% от преболедувалите КОВИД-19 пациенти са имали вторична бактериална инфекция. 70 на сто от пациентите са лекувани с антибиотик без да имат нужда от него, тъй като не са имали вторична бактериална инфекция. Като цяло, тези медикаменти подтискат имунната система и имат странични ефекти, най-вече върху стомашно-чревния тракт. Който ги приема без показание, може да влоши състоянието си така, че да се наложи спешно приемане в болница за вливания заради загубата на течности. В същото време вирусът ще продължи да действа. Важно е да се знае, че последните десет години няма нови антибиотични молекули.

Да се внимава с употребата на респираторните хинолони,

антибиотици, които покриват и резистентните стрептококи. Причината е, че може да се стигне до антибиотична резистентност. Много хора започнаха да купуват и да приемат без предписание антивирусни препарати – оселтамивир, занамивир и римантадин. Те действат, но на грипния вирус. Първите два действат върху групи А и Б, а третият – само на А. Няма научни доказателства, че те могат да действат и на SARC-Co-2.

Витамин D3 предпазва от респираторни инфекции, както и съдейства за по-лесното им преживяване. Дневно трябва да се взимат 400 единици, което е равно на 4 капки. Преди да започне приема му е добре да се измерят стойностите му в организма. Не бива да се предозира, тъй като и хипервитаминозата не е полезна. В този сезон предвид КОВИД-19 се купуват много селен и цинк. С тях също трябва да се внимава и приемът им да е след консултация с лекаря.

Цинкът е важен за възстановяване на обонянето,

чиято загуба е един от симптомите за коронавирусната инфекция. Той участва в много ензимни реакции от полза за организма. Добре е да се изследват предварително нивата му, ако човек реши да го приема профилатично. Същото е валидно и за селена.

Призовавам хората да не се самолекуват! Ако човек има симптоми, трябва да остане в къщи и да информира своя лекар. Само той може да реагира адекватно съобразно състоянието. Не бива да се поддават и на внушенията от листовките за самолечение, които се разпространяват дори в поликлиниките, както и да не слуша

съветите на „приятели“ в социалните мрежи.

Това е изключително опасно! Дори може да струва живота им. При поява на симптоми не бива да се плашат. Заразяването с коонавируса не означава, че човек е обречен! Напротив, той трябва да приеме това обстоятелство с позитивната нагласа, че с помощта на лекаря ще го преодолее. По време на боледуването е важно да се приемат много течности, домът да се проветрява добре и да настроят компютъра си, че

оздравителният процес има продължителност до две седмици.

Молбата ми към тези хора, които определят себе си като невярващи, че съществува нов коронавирус е да спазват противоепидемичните мерки. Нека бъдат отговорни не само към себе си, но и към техните близки, приятели, колеги, към цялото обществото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *