Д-р Тошков цери неврози и високо кръвно със 150 билки

Д-р Милко Тошков е един от най-добрите билколечители и ирисови диагностици в България. Роден е в Родопите, които са известни със своите лечебни билки. Д-р Тошков е дипломиран лекар, а практикува ирисова диагностика от 1992 г. Той приема ежедневно десетки пациенти в кабинета си и прави безплатни консултации за билково лечение.

– Д-р Тошков, имате ли наблюдения кои са най-ефикасните билки в България?

– В работата си използвам над 150 вида билки. Едни от най-употребяваните в България са невен, полски хвощ, мащерка, лайка, жълт кантарион, бял равнец. Рядко използвам билките самостоятелно, предпочитам да правя различни комбинации от тях, защото смятам, че смесвайки ги, се получава по-голям ефект. Лечебната им сила тогава е толкова мащабна, че се доближава до тази на химичните лекарства.

– Откъде намирате билките? Лесно ли ги събирате в България, или трябва да се внасят и от чужбина?

– Поне 80% от билките са диворастящи. Те могат да се намерят в горите, в полето… За тяхното събиране обаче трябват хора с опит. Това са билкосъбирачи, които са научили занаята от своя баща или дядо. Не може всеки просто така да реши и да отиде да откъсне някоя тревичка и след това да я продаде. Освен това билката се събира в определен момент в годината. Ако я откъснете по-рано или по-късно, тя губи своите лечебни свойства. Когато берачите свършат своята работа, продукцията трябва да се изсуши, да се консервира, едва след това започва преработката.

Част от билките са внос – например йохимбето. Това е дърво, чиято кора се използва за лечение на мъжката полова система, силен афродизиак. Женшенът расте в Европа, но не притежава тези качества, които има азиатският му събрат. Същото се отнася и за дафиновия лист, който се използва срещу разстройство или диария. Няма как да отгледаме и канела в България, а тя помага за намаляване на кръвното налягане.

Има билки, които се култивират. Това са маслодайни растения като лавандула, мащерка, розмарин, лайка. Те се отглеждат в големи биосертифицирани плантации. Билките не се торят, не се пръскат – абсолютно чисти са.

– Какво показва практиката ви – от какви болести най-често се оплакват българите?

– В България няма спокоен човек. Най-много от моите пациенти страдат от нервни заболявания. Всеки преживява тежко житейско събитие – смърт, разочарование, някакъв проблем. Много хора са без работа, не се справят с ежедневието… Зачестиха депресиите, психозите, страховите неврози, безсънието. Най-модерното заболяване днес е мозъчната умора. Това е състояние, при което мозъкът не може да преодолее ежедневния стрес. По този начин започват тежки здравословни проблеми като атеросклероза, деменция или дори се отключва алцхаймер. За съжаление, забелязвам подобни проблеми при все повече млади хора.

На второ място, в кабинета идват хора, които страдат от болести на храносмилателния тракт. Те не знаят как да се хранят. Ядат всичко, което виждат, смесват храните, но не са наясно кое е полезно и кое вреди. Най-опасно е да се обядва или вечеря бързо и на крак. Това води до проблеми с червата.

След това се нареждат бъбречните заболявания. Основна причина за тях е водата, лекарствата, с които се прекалява. Хората се тъпчат с антибиотици, болкоуспокояващи. Всичко се отразява на бъбреците и те страдат.

– Кои болести не могат да се лекуват с билки?

– С билки не се лекуват заболявания, свързани с очите или с ушите. Няма и препарати, които да се прилагат при проблеми на кръвта. В никакъв случай не лекувам с билки и рак. За съжаление, често се появяват билколечители, екстрасенси, които заради пари и слава подвеждат хората, като твърдят, че могат да се справят с рака. Това обаче не е така. Те подвеждат пациентите.

Единственият проблем при билките е, че те трябва да се пият продължително – с месеци, дори с години. С тях не може да се прекали, защото нямат странични ефекти.

– Има ли лек и за високо кръвно?

– Високото кръвно не е заболяване. Важно е да се разбере на какво е следствие. В повечето случаи при моите пациенти високите стойности на кръвното са резултат на нервно напрежение, проблеми с черния дроб или бъбреците. Не трябва да се дава лекарство за високо кръвно, преди да се установи причината за проблема. Добре е човек с подобни проблеми да вземе нещо за неврозата, да подпомогне чернодробната дейност и бъбреците. Едва тогава идва ред на билковите препарати за кръвно. Те съдържат глог, мента, валериана, бял имел, великденче, върбинка, маточина, жълт кантарион. Това са билките, които подпомагат сърдечната дейност. Важно е обаче да се подчертае, че пациент с доказана хипертония не бива да спира хапчетата, които приема. Химичните лекарства и билките могат да вървят ръка за ръка. От значение е пациентът да е под наблюдение на лекар.

– Вие се занимавате с ирисова диагностика. Как се променя окото, когато човек е болен?

– Окото е свързано с мозъка. Когато човек е болен или е преболедувал, именно там се оставя белег – точка, чертичка, промяна на цвета. Тези маркери ми подсказват кой орган страда или може да се разболее. Чрез ирисовата диагностика лесно мога да предвидя бъдещи заболявания и да ги предотвратя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Пийте чай от джинджифил – ползите за здравето са безброй
Next post Пет причини да имате шум в ушите