Евтина риба топи кръвни съсиреци и сваля холестерола

Една евтина риба е изключително богата на ценни витамини и микроелементи 0 благодарение на тях нейната консумация разрежда кръвта и сваля холестерола. Включвайки хамсия в диетата си, можете да задоволите дневните си нужди от важни хранителни вещества, според руския диетолог д-р Денисова.

Освен това по време на краткия си живот хамсията не натрупва тежки метали, за разлика от по-скъпите риби, които са и много по-едри. Също така е важно тя да се консумира по правилния начин. „Най-добре е да я ядете цяло, без да премахвате малките кости от филето. Това е особено ценно, тъй като те съдържат най-много калций и фосфор. Хамсията също е източник на полиненаситени мастни киселини, които спомагат за понижаване на нивата на серумния холестерол, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци и подобряват липидния профил“, допълва експертът.

Повишеното съдържание на калций и фосфор в нея спомага за укрепването на костите и осигурява правилната мускулна функция.

Благодарение на витамин F, нейната консумация оказва благоприятен ефект върху кожата и намалява сърбежа по нея. Освен това намалява риска от развитие на атеросклероза и мозъчно-съдови инциденти. Осигурява профилактика на съдова тромбоза и пристъпи на ангина пекторис, противодейства на сърдечно-съдови заболявания. Подобрява функционирането на отделителната система. Полезна е при патологии, свързани с щитовидната жлеза.

Мастноразтворимите витамини (A, D, E) в състава на хамсията ускоряват регенерацията на кожата и подобряват външния вид. Поради съдържанието на лесно смилаеми протеини, тя може да замени говеждото или свинското месо в диетата.

Хамсията е богат източник на витамин D и йод, така че се препоръчва да се дава риба на деца като превантивна мярка за рахит, а йодът стимулира мозъчната функция. Витамините от група В и аминокиселините, присъстващи в излишък в нея, са полезни за стабилното функциониране на нервната система, те са изключително полезни по време на бременност. Хамсията съдържа и антиоксиданти, които регулират нивата на кръвната захар.

Тя е полезна за лечение, стабилизиране и профилактика на следните заболявания и състояния: диабет; проблеми с щитовидната жлеза; хронична умора, нервни разстройства, смущения в стомашно-чревния тракт; профилактика на рак и атеросклероза; висок риск от инфаркт и инсулт, свързан със заболявания на сърдечно-съдовата система;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Киселинният рефлукс не крие по-висок риск от рак на хранопровода
Next post Лекар: В тази ядка има най-много витамини