Египетски метод ни спасява от топлинен удар в жегите

Рекордните жеги крият редица опасности, особено за хората на възраст и тези с хронични заболявания. Всеки ден спешните медици получават десетки сигнали за припаднали от адските горещини.

Д-р Виолета Петрова – медик с 30-годишен опит, съветва как можем да избегнем слънчев и топлинен удар с подръчни средства. По повод опасните жеги, обхванали България, тя апелира пенсионерите да са особено внимателни. „Препоръчвам на по-възрастните хора да си стоят вкъщи, най-вече по обяд, а който има мазе, да слезе там, за да му е по-хладно. Освен това в жегата трябва да се приемат повече течности“, споделя Петрова.

За по-младите, които се въртят в леглото, борейки се с градусите, докторката разкри, че има лесен и бърз начин да се охладят. „Половин час преди лягане младите да сложат чаршафите в хладилника. Разбира се, това няма да помогне за цялата нощ, но е перфектен начин човек да се отпусне, докато заспи спокойно и дълбоко“, казва лекарката. Въпреки това специалистката подчертава, че този метод може да го използват само младежите, които нямат хронични заболявания. Друг начин, който помага в борбата с горещината, е така нареченият „египетски метод“.

„Може да навлажните завивката или някоя голяма кърпа със студена вода и да я използвате през нощта. Но не прекалявайте с водата, за да не намокрите прекалено и да съсипете матрака си“, споделя още докторката. Друг вариант е да си направите студен компрес през наистина жарките нощи. Просто напълнете чорап или възглавничка с ориз. Завържете го здраво и го сложете във фризера за около час. След това поставете охладения вързоп под завивките, близо до тялото. Този компрес ще остане хладен поне още 30 минути, което е достатъчно време да се унесете и да заспите спокойно.

Във връзка с високите температури през летния сезон Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и със затлъстяване.

За да се предпазят, хората трябва да стоят на сянка, особено в обедните часове, да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват плажен чадър на плажа, да носят памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа. В случай на слънчев удар болните се пренасят на сянка и им се поставят студени компреси на главата.

Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот вследствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда. Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *