Една нощ безсъние състарява мозъка с 2 години

Ново проучване показва, че само една нощ без сън може да направи мозъка по-стар с до две години. В проучването изследователите използват машинно обучение, за да генерират оценки на „мозъчната възраст“ от сканирания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъци на хора, лишени от сън, които сравняват с ЯМР на мозъци на същите хора след пълноценен сън.

Резултатите, публикувани в Journal of Neuroscience, показват, че една нощ пълно лишаване от сън води до промени в мозъка, подобни на тези, които се наблюдават след една или две години стареене. Тези данни съвпадат с по-ранни изследвания на ефекта на лишаването от сън върху мозъка. Има данни, че в мозъка на хората, лишени от сън, настъпват няколко вида промени, включително промени в разпределението на течностите и обема на сивото вещество.

Сънят е важен фактор за здравословното ни състояние. Той обаче понякога остава на заден план – заради работа, семейство, гледане на филми до късно и т. н. Проблемите с нощната почивка може да доведат по повишаване на риска от сърдечни проблеми и други здравословни рискове.

Учените препоръчват възрастните хора да спят между 7 и 8 часа на денонощие. Когато спим повече от препоръчителното, пък рискуваме да изпаднем в депресия, казват те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *