Езикът ни показва имаме ли дефицит на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 води до необичайно големи червени кръвни клетки, които не могат да функционират правилно. Тъй като червените кръвни клетки пренасят кислород в тялото, докато са деформирани, жизненоважни органи и тъкани ще страдат от недостиг на кислород и витамини.

Много възрастни хора развиват автоимунно разстройство, наречено пернициозна анемия. Без значение колко богато на витамин В12 червено месо, яйца или пиле консумирате, пак ще имате недостиг.

Един от физическите предупредителни признаци за недостиг на витамин В12 е глоситът, известен още като болен и зачервен език, обясниха от Националната здравна служба (Великобритания).

Това се дължи на факта, че малките подутини на повърхността на езика намаляват по размер, в резултат на което повърхността става гладка. В тежки случаи глоситът може да бъде болезнен, което може да повлияе на начина, по който човек говори или се храни. Други често срещани симптоми могат да включват:

  • Изгаряне или сърбеж по езика
  • Различен цвят на повърхността на езика
  • Затруднено преглъщане

Лекарят и / или зъболекарят ще могат да определят дали имате глосит или не.

Представител на здравната служба (HSE) посочи други симптоми на дефицит на витамин В12. Това включва силна умора, липса на енергия, тръпки, язви в устата и мускулна слабост. Някои хора могат да получат зрително увреждане, психологически проблеми и проблеми с паметта.

Ако не се лекуват, симптомите на дефицит на витамин В12 могат да станат необратими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *