Еликсир за дълголетие се прави с кестенови пъпки

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения, които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение, а на места дори като нежелан вид, вредител.

У нас обаче си остава ценен вид, който има високоприродозащитен статут. Той е включен в Червената книга на България, в категорията „застрашен”. Растението има стара слава като лечебен вид и се използва в медицината, фармацията и козметиката.

Съществуват десетки рецепти с негово участие, които облекчават всевъзможни състояния. Една от най-силните му функции е, че регенерира и пречиства изцяло организма. Т. нар. кестеново вино се смята за еликсир на здравето и младостта.

Необходимите съставки за направата му са: 200 г пъпки от конски кестен, 2,5 литра червено вино, четвърт чаена лъжичка ванилия и мед на вкус.

Виното се нагрява добре, след което в него се изсипват смлените кестенови пъпки и тази смес ври на бавен огън 30 минути, като периодично се разбърква. Добавят се ванилията и медът. Съхранява се в бутилка от стъкло. Пие се по 3 пъти на ден, по 50 мл, преди ядене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Опасността: 87 хиляди българи губят зрението си
Next post Връхлитат ни 3 опасни пролетни алергии