Ендокринолог: Горещият чай е опасен!

Чаят може да провокира появата на рак, предупреждава ендокринологът Зухра Павлова. Тя отбеляза, че ракът на хранопровода е „национална болест” на народите, които пият големи количества топли напитки.

„Горещият чай изгаря гърлото, което може да доведе до дегенерация на лигавиците”, казва специалистката и потвърждава думите си с данните от изследване на учени, които в продължение на десет години проследяват група хора в североизточната част на Иран.

„През този период рак на хранопровода е открит при 328 души, като в 90% от случаите се разболяват тези, които пият най-малко 700 милилитра много горещ чай на ден. Идеалната температура на тази напитка е 60 градуса, отбелязва лекарката. – При тази температура чаят е горещ, но не пари. Как можете да разберете дали температурата е правилна? Уви, нямам по-мъдър съвет, освен да опитате водата с пръст. Ако можете да я понесете, можете да пиете”, казва тя.

В същото време д-р Павлова припомня уникалните детоксикиращи свойства на чая – тази напитка помага за премахването на вредните вещества от тялото, а някои видове чай са полезни при бъбречни заболявания.

Храна обаче не трябва да се консумира с нея, тъй като това ще премахне полезните вещества от тялото, намалявайки количеството калций, витамини А и В. „Най-добре е да пиете чай един час след хранене”, допълва ендокриноложката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *