Ендокринолог: Само пълнозърнестият хляб е полезен!

Руската ендокриноложка Ангелина Водолазка разясни защо трябва да сме много внимателни, когато купуваме бял или черен хляб.

„В състава на обикновения бял и черен хляб можете да видите технологични примеси, овкусители, захар. При захарен диабет и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове количеството на такъв хляб в диетата трябва да бъде особено строго контролирано“, каза ендокринологът.

Специалистът обясни, че хлябът, приготвен с първокласно брашно, става източник на голямо количество въглехидрати, които бързо се усвояват от тялото. Такава асимилация се дължи на факта, че зърното е подложено на агресивна обработка, в резултат на което губи ценни за организма компоненти. Брашното от такова зърно съдържа практически само нишесте.

Продуктите от него причиняват резки колебания в нивата на кръвната захар, когато първо се повишава бързо и след това намалява. Редовната консумация на хлебни изделия от висококачествено брашно допринася за развитието на процеси, водещи до диабет. В допълнение, излишъкът от въглехидратни храни в диетата се отразява негативно на състоянието на кръвоносните съдове.

Ендокриноложката съветва да се яде само пълнозърнест хляб. „Този хляб запазва всичко ценно, което има в зърното. Това са витамини, аминокиселини, различни видове въглехидрати, включително диетични фибри, които са необходими и ще бъдат полезни за микробиотата и редица биохимични процеси“, допълва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Боровинките подобряват когнитивните функции и паметта
Next post Родна билка е неподозирано съкровище за здравето