Есенните алергии – кои са най-честите причинители?

Есенните алергии – кои са най-честите причинители?

Пролетта се счита за сезона, който събужда най-много алергични реакции, но есента също раздразва алергиите на много хора. Това е така, защото някои растения прооизвеждат най-много от прашеца си към края на лятото и началото на есента.

Ето какво трябва да знаете за алергиите през този сезон и как да лекувате симптомите им.

Какво причинява есенните алерии?

В районите като България, в които има 4 сезона и дълги есени, се наблюдават алергични раздразнения след лятото.

През есента това са едни от най-разпространените източници на полени и дразнители причиняващи алергии:

Плевели

„Щом става дума за алергии трябва да знаем, че през пролетта те са причинени от дървета, през лятото от треви, а през есента най-често от плевели”. Това казва проф. Матю Елисън от университет „Дюк” в Северна Каролина.

Треви

Тревите отделят малък, лек прашец, който вятърът може да пренесе на стотици километри, според Американската фондация за борба астмата и алергиите. Много от тях продължават да се опрашват през умерените есен и зима.

Мухъл

С понижаването на температурите листата започват да падат от дърветата. А с типичното развляне на времето започва и да вали, което кара падналите листа да мухлясват. С разравянето на листата мухала изпуска спори, които могат да попаднат в дихателната система и носа и да причинят раздразнение. Тези, които са алергични към мухъл, могат да получат силна симптоматика.

Симптомите на есенна алергия

Поленът от трева, плевели и спори на плесени може да раздразни носа и да причини алергичен ринит, който също се нарича сенна хрема.

Симптомите на алергичния ринит включват:

  • Хрема
  • Секреция на прозначна слуз от носа
  • Запушване на носа
  • Воднисти, сърбящи и раздразнени очи
  • Кихане
  • Главоболие
  • Сърбеж в гърлото
  • Обриви

Как да се предпазим от есенна алергия и как да я лекуваме?

Предпазване

Ако знаете, че имате алергии към растения, които се опрашват през есента, е препоръчително да избягвате излизанията, до колкото е възможно. Също така, експерите съветват да си вземате душ, след като сте били навън, за да измиете полените, които може да са полепнали върху кожата.

Лекарства

Антихистамините помагат да се блокира алергичната реакция на организма, облекчавайки симптоматиката. Назалните спрейове също могат да осигурят облекчение при запушване на носа.

Имунотерапия

Имунотерапията най-често представлява слагане на подкожна инжекция, която не позволява появата на симптоматика. Това е най-дългосрочното решение за алергиите, но не е подходящо за всеки. Изключително важно е да се консултирате с добър специалист преди да прибегнете до имунотерапия.

Препоръки

Ако знаете, че имате алергия през този сезон, трябва вземете мерки още от началото на септември. Това ще направи лечението ви по-ефективно и ще намали тежестта на симптомите, ако се появят.

С падането на температурите под 10 градуса, алергиите Ви би трябвало да отшумят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *