Ето ги скритите симптоми на рака на стомаха

Ракът на стомаха е сред най-тежките онкологични диагнози, а лечението му често няма успеваемост. Това се дължи единствено на факта, че заболяването много пъти е открито твърде късно, защото при доста пациенти протича без особено видими симптоми.

Все пак обаче има някои аларми, с които организмът ви несъмнено ще ви предупреди, ако нещо не е наред. За тях говори онкологът и доктор на медицинските науки проф. Александър Серяков.Той казва, че при някои видове рак на стомаха дори в началните етапи може да има стомашно кървене, кърваво повръщане и гадене. Тези симптоми, които могат да показват и други заболявания, изискват незабавна спешна медицинска помощ.

„С нарастването на туморни образувания в стомаха могат да се появят оплаквания за ранно засищане, усещане за тежест след ядене на малко количество храна, загуба на тегло, загуба на апетит, промяна във вкусовите предпочитания“, казва специалистът. При рак на стомаха хората също могат да се оплакват от болка в горната част на корема, която лесно може да бъде объркана с язва на стомаха.

Но според Серяков при рак на стомаха болката е по-слабо изразена и по-постоянна. Друг характерен симптом е усещането за затруднено преминаване на храната през хранопровода. Подобни усещания се появяват след прием на твърда храна, например месо, предупреди онкологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *