Ето защо пукат коленете ни

Коленете са една от най-важните стави в тялото. Не само защото ни позволяват да ходим, но и поддържат цялата ни тежест. Когато коленете издават пукащ звук, това се случва, защото има натрупване на газ в синовиалната течност, намираща се между костите, които образуват ставата.

Ако обаче коленете пукат често, това е нещо, за което трябва да се притеснявате. Основната причина за това е износването на ставния хрущял, което може да доведе до артроза. Това е проблем, който причинява болка и възпаление и ограничава движението на ставата. Ако няма достатъчно хрущял, костите чукат една в друга, което ги уврежда.

Въпреки че коленете на всички ще почнат да пукат в даден момент от живота ни, някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на артроза, отколкото други. Това се увеличава с възрастта. Някои проучвания предполагат, че жените са по-склонни да страдат от артрит на коляното. Същото се случва и със спортистите, особено с бегачите. Това е така, защото те подлагат ставата на непрекъсната работа, която има тенденция да я износва.

Какво да направите, ако коленете ви пукат?

На първо място, ако имате наднормено тегло, добре е да намалите теглото си. Експертите отбелязват, че всеки 2 килограма тегло упражняват сила от 11 килограма върху коляното. Поради тази причина отслабването може да доведе до значителна промяна в състоянието на ставата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Американски лекари: Капки за очи пазят от Ковид!
Next post Задухът – аларма за ухапване от кърлеж