Ето какви зарази ни дебнат в мръсните маски

Ето какви зарази ни дебнат в мръсните маски

Маските, които периодично слагаме на лицето си, без да почистваме, преливат от бактерии. Това показа експеримент на учени от Института по микробиология.

„Има стрептококус, протеус, специес, които при определени обстоятелства могат да бъдат опасни, когато имунната система на човек е отслабена или компрометирана от някакво заболяване“, обясни Иван Иванов от департамента по обща микробиология.

А за да се разбере коя страна на маската е по-мръсна, се правят отделни натривки, взети и от двете ѝ страни. Отново се изчаква, а резултатът се оказва любопитен – по-мръсна е вътрешната страна. А причината – именно в нея сами издишваме милиони бактерии, които след това поглъщаме обратно.

„От издишания въздух маската се замърсява от микрофлората на устата, зъбите и храносмилателния тракт на човека“, казват специалисти.

Въпреки резултата микробиолозите препоръчват носенето на вече използвана маска пред алтернативата да не се слага никаква. Според тях количеството бактерии, които човек би погълнал отново, не е толкова голямо, за да създаде голям риск за здравето. А друго, което научихме от учените – маските от изкуствени материи, които сами шием, не предпазват изобщо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *