Ето как да разпознаем, ако една бенка застрашава здравето ни

Много хора се опасяват, че ако случайно засегнат бенка по тялото си, тя ще се превърне в рак. Дерматолози посочват, че не е точно така. Все пак знаем, че под въздействието на силното слънце понякога бенката може да се изроди в злокачествено образувание. Но дали има такъв риск, ако човек случайно я нарани – или се надраска, откъсне или увреди по някакъв начин?

Отговоря руският онколог и пластичен хирург д-р Елена Батухина, цитирана от zdrave.to. Разположена над повърхността на кожата, бенката лесно може да бъде подложена на травмиране. Тя лесно може да се надраска, да се травмира от дреха, да се повреди при нанасяне на кремове, при бръснене, при разчесване или ухапване от насекомо, както и при отделяне на косъмчета от нея.

Разчесването на бенката не предизвиква развитие на злокачествен тумор на кожата, уверява специалистът. Увреждането може да предизвика кървене и инфекция, микроскопично увреждане или образуване на раничка. Обзор от клинични и научни изследвания показват, че еднократно или постоянно травмиране на невусите не е причина и фактор за образуването им или за рак на кожата.

Случва се обаче заради травма на бенка човек да се вгледа в увредената област по-внимателно и на този фон може да открие новообразувана меланома. Но тя няма причинно-следствена връзка с предишна травма на невуса. Понякога кървенето не е следствие от травмата на бенката, а обратното – меланомата може да изглежда като бенка. Кървенето в такава ситуация е напреднал стадий на злокачествен тумор на кожата.

Въпреки че кървящата бенка е болезнена (макар и невинаги), тя може да се лекува в домашни условия. Буквално по начина, по който се лекува всяка друга травма на кожата. Въпреки това задължително посетете дерматолог или онколог, ако ви се струва, че бенката кърви без причина. Специалистът най-вероятно ще предложи биопсия, в някои случаи предлагат цялостно отстраняване на образуванието, с последващо задължително провеждане на хистологично изследване.

Не игнорирайте предупредителни симптоми, за да се убедите, че бенката е безопасна. След отстраняването ѝ бенката обикновено не се появява на същото място, но ако на този участък се появи пигментно изменение на кожата, незабавно се консултирайте с лекар.

Независимо дали бенката е била травмирана, такива образувания трябва да се наблюдават редовно – ежегоден преглед при дерматолог и самостоятелна проверка на състоянието на кожата. Това са двете стъпки, които могат да се предприемат, за да се открие в съвсем ранен стадий кожен тумор, особено актуално е за меланомата. Много често меланоми с тъмнокафяв или черен цвят често биват описвани като необичайни образувания.

Освен това появяването на нова „причудлива“ бенка с голяма вероятност може да се окаже меланома. Невинаги е лесно да се отличи меланомата от нормалната бенка или друга пигментация. Затова е важно редовно да се оглеждате пред огледалото. Това ще позволи навреме да се проследят каквито и да е изменения по кожата. В случай че бенката мени цвета, размера или формата си, се прегледайте при онколог, за да се реши необходимо ли е хирургическото ѝ отстраняване.

Ето как да проверявате своите бенки, за да забележите предупредителните сигнали:

• асиметрия – едната половина на бенката изглежда различно от другата;
• различно оцветяване – вътре в една и съща бенка може да се забележат различни оттенъци на черно, кафяво и кафяво-черно. Може да има видими участъци от бяло, сиво, червено или синьо;
• диаметър – обикновено превишава 6 милиметра;
• промяна на цвета, формата, размера, текстурата или големината на участък в по-рано нормална кожа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *