Ето кога минералната вода може ни навреди

Хората смятат, че минералната вода е полезна за всички и по всяко време. Това обаче не е точно така. Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че съществуват три вида питейна минерална вода в зависимост от целта – трапезна, изворна и лечебна. Обикновената трапезна минерална вода може да се консумира от всички, отбеляза експертът.

Соломатина препоръчва да се пие по литър и половина-два на ден. С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото. Лечебната минерална вода обаче се използва изрично при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища.

Алкалната изворна вода се прилага при повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли.

Диетологът не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения. „В противен случай безсмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците“, предупреждава лекарката. Също така при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия.

В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти. Калцият може да се оталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя Соломатина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *