Ето кога трябва да си лягате, за да сте кукуряк сутринта

Ранното заспиване има много положителни ефекти върху тялото и ума. Затова препоръката е вечер да се ляга около 22 ч. Ето някои позитиви, които могат да ни накарат да променим навиците си.

Извличаме максимума от съня

Сънят е разделен на 90-минутни цикли на тежък и лек сън, от дълбок сън с бавно движение на очите, до сън с бързо движение на очите. Най-дълбоката и спокойна част от съня ни е между 22 и 2 ч. сутринта. Това означава, че за да сме напълно отпочинали, трябва да започнем да спим в началото на цикъла.

Тялото ни се връща във форма

Когато сме в цикъла на дълбок сън, тялото ни се лекува, като произвежда хормони за растеж и възстановяване. Тази решаваща дейност ще гарантира, че сме в най-добрата форма за следващия ден.

Падат нивата на стрес

Недоспиването може да ни накара да се стресираме поради изключително високите нива на хормона на стреса кортизол в тялото. Твърде много кортизол може да ни накара да се чувстваме тревожни и това да повлияе на здравето ни.

Рискът от болести и заболявания е по-малък

Няколко проучвания показват, че хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или са „нощни птици“. Тези, които не успяват да „хванат“ достатъчно дълбок сън, имат по-голям шанс да живеят с болести като диабет тип 2, сърдечни заболявания и хипертония. Установено е, че фазата на дълбок сън между 22 и 2 часа сутринта е наистина важна за имунните ни клетки. Хората, които не са имали дълбок сън, имат по-нисък отговор на вирусни антитела, което означава, че могат да се разболеят по-лесно.

Можем да контролираме емоциите си по-добре

Проучванията показват, че хората, които спят достатъчно часове сън, обикновено са по-щастливи в живота си. Когато не заспиваме достатъчно дълбоко, емоциите ни могат да бъдат по-нестабилни, тъй като ни е по-трудно да ги контролираме. Също така заспиването по-рано може да означава събуждане по-рано, което може да е важно, ако искаме да хванем повече дневна светлина и повишаващ настроението серотонин.

Разбираме дали хората са искрени

Според ​изследване прескачането на добър нощен сън затруднява различаването на щастие и тъга. Почти невъзможно е също да ​получаваме тези сигнали, които ни подсказват дали човекът срещу нас е искрен, или не. Други емоции, като гняв и страх, обаче са лесни за разчитане може би защото са по-първични, базирани на оцеляването и на инстинкти, необходими за разбирането на опасността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *