Ечемик на окото – лечение, народни илачи и бабини рецепти

Ечемик на окото – лечение, народни илачи и бабини рецепти

Какво представлява ечемик? Малък абсцес близо до миглите, причинен от инфектиране на космения фуликул.

Ечемик на окото – причини

Причините за ечемика могат да бъдат бактериална инфекция – Staphylococcus aureus; отслабен имунитет, липса на витамини и минерали, хипотермия, заболявания на храносмилателната и ендокринната системи, инфекциозни заболявания, кожни заболявания – демодикоза, възпалителни заболявания на века – блефарит, упорити циреи върху тялото, тежък стрес, анемия, хелминти, неизчистен грим от очите, мръсни ръце, мръсни кърпи.

Ечемик на окото – симптоми

Ечемикът има характерни симптоми и се проявява по следния начин: зачервяване, подуване, сърбеж в областта на ръба, долния или горния клепач, болка. След това на върха на възпалителния фокус се образува жълтеникав абсцес, който се отваря и придружава от освобождаването на гной. Понякога температурата се повишава, има главоболие, увеличаване на регионалните лимфни възли.

Видове ечемик на окото, поставяне на диагноза

Ечемикът има характерни симптоми и се проявява по следния начин: зачервяване, подуване, сърбеж в областта на ръба, долния или горния клепач, болка, поливане на очите. След това в горната част на възпалителния фокус се образува жълт абсцес, който се отваря и е придружен от отделяне на гной. Понякога температурата се повишава, има главоболие, увеличаване на регионалните лимфни възли.

Ечемикът може да бъде външен или вътрешен, според мястото където се намира.

По време на диагнозата офталмологът изследва пациента, изследва симптомите на заболяването. Предписват се допълнителни изследвания – микроскопия на мигли за кърлежи, кръвен тест за захар, анализ на изпражненията за яйца на хелминти, биологична култура, намазка на конюнктивата.

Лечение на ечемик на окото

Хранене при ечемик на окото

Честото появяване на ечемик е признак за слаба имунна система. Следните препоръки ще ви помогнит да укрепите устойчивостта си против инфекции:

• Увеличеше приема на цинк, съдържащ се в месото без тлъстини, птичето месо и рибата. Вземайте добавки от по 30 мг. 2 пъти на ден.

• Увеличете приема на витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуците.

• Приемайте пълноценна храна, включваща пълнозърнести изделия и много сурови или леко сготвени зеленчуци н плодове.

Хомеопатия при ечемик на окото

Да се вземат през 4 часа до 4 дози и да се повтори при необходимост:

• При сърбеж и сълзене на окото, придружено от усещането, че очната ябълка е покрита с ципа: съсънка (Pulsatilla).

•При остри, прорязващи болки и усещане за сухота в очите: стафисагрия (Staphysagria).

Хидротерапия при ечемик на окото

• Пригответе топъл разтвор от вода и тинктура от невен. Потопете компрес в разтвора и го наложете върху окото за няколко минути. Това спомага за отделянето на гнойта. Не изстисквайте ечемика, тъй като това може още повече да инфектира мястото.

Народна медицина, бабини рецепти

• Промивката със студен чай успокоява очите. Напоете парче памук със студен чай и го наложете върху окото. Може да използвате и студено пакетче чай.

Традиционна медицина

• Понякога е достатъчно да се изтръгне миглата, при която е започнала инфекцията. Но при по-упоритите и често появяващи се ечемици се препоръчва прилагането на антибиотични мехлеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *