Жълтата дюля – богата на пектин, само 38 калории и много витамин В

За никой не е тайна колко полезни са плодовете и защо трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Те съдържат много витамини, минерали и микроелементи. Сега можете да си купите не само различни сортове плодове, но също така и такива, които растат в други климатични условия.

Един такъв плод е жълтата дюля. Това градинско, южно растение се отглежда на много места в България. Полезните й свойства и калорийността й, правят този плод един от компонентите на меню при много заболявания.

Има тръпчив вкус. В месестата част на плода се съдържат дъбилни вещества. Тези природни вещества още не са добре проучени от учените, но тя отдавна е известна с тях. Те имат противовъзпалителни свойства, които се борят с гниещи процеси.

Дюлята е богата на пектин. Това е природно вещество с много полезни качества. Помага на организма на човека да се пребори с вредните вещества, като радиоактивни вещества, пестициди, токсичните вещества и т.н.

В дюлята се съдържат много витамини. На първо място е витамин В, после С, А, В1, В12. В нея има много микроелементи: цинк, желязо, магнезий, калий. В 100 грама дюля се съдържат 38 калории.

Въз основа на съдържанието на хранителни вещества, дюлята се използва в народната медицина. Тя помага при различни кръвотечения, защото в допълнение към кръвоспиращите й свойства, дюлята е богата на желязо, а това и помага да възстанови загубата на хемоглобина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Отслабваме скоростно с черен пипер
Next post Ще ядете тиква всеки ден, след като прочетете това