Заблудите за рака, които объркват болните

Твърдението, че ракът е нелечим, парализира волята на болните, обричайки тях самите и техните близки на продължителни страдания в очакване на неминуемата смърт. Втората крайност подтиква болните да пренебрегват препоръките на онколозите и да се уповават само на лечебните свойства на билките .

Истината, както обикновено, е някъде по средата. Световноизвестният онколог акад. Трескунов посочва няколко показателни примера от своята практика, като акцентира именно на това: фитотерапията допълва основното лечение. “Вие трябва незабавно да се обърнете към онколог – препоръчва той на своя пациентка, – ако ви предложат операция – не отказвайте. Аз ще ви предпиша билкова смес, но това няма да е лечение, а подготовка за операцията. След нея ще продължим фитотерапията съвместно с лечението, назначено от онколозите.

Акад. Трескунов е категоричен, че лекарствените растения облекчават болката при злокачествените тумори и овладяват възпалението. Благодарение на тях туморът може да намали размерите си, може съвсем да изчезнат болките дори, както и прилошаването и повръщането… Възвръща се апетитът, подобрява се общото състояние. Но злокачествените клетки продължават да се размножават и след известно време туморът започва да расте отново. Тягостните симптоми се завръщат с нова сила… А времето за радикално лечение е пропуснато. Затова аз винаги подчертавам, – казва още акад. Трескунов, – противопоказание за предписване на фитотерапия е наличието на рак или подозрението за рак преди изследване и назначаване на лечение.

Оставаме на тема фитотерапия и онкология и ви предлагаме откъс от интервю с друг руски фитотерапевт – доктор на медицинските науки, професор в Катедрата по нелекарствени лечебни методи и клинична физиология към Московската медицинска академия на науките Сергей Турищев.

В никакъв случай не отказвайте операцията

Химио- и лъчевата терапия трябва да се допълват с билково лечение, твърди още проф. Турищев

– Проф. Турищев, как бихте определили мястото на билковата терапия в лечението на онкологичните заболявания?

– Аз в никакъв случай не призовавам такива ефективни лечебни методи като операцията, химиотерапията и лъчевата терапия да се заместят с фитотерапия. Напротив, нужно е техните възможности да се използват максимално.

Именно тези лечебни методи са допринесли десетки и стотици хиляди хора да се върнат към нормален начин на живот. Но в определени ситуации може да окаже полза и билколечението. Искам да изтъкна, че подборът на фитотерапията при онкологичните заболявания е строго индивидуален и трябва да се вземат предвид формата на процеса, неговата разпространеност, проявите, усложненията от лечението, прогнозата.

Опитът показва, че фитотерапията успешно може да се прилага в хода на подготовката към операцията и в следоперационния период, за възстановяване след химио- и лъчева терапия. Много хора знаят например, че цвеклото повишава съдържанието на левкоцитите в кръвта. Както и други противотуморни растения, като бял имел, аир, невен, жълт кантарион и др. По наши наблюдения индивидуално подбраните билкови смеси оказват положително действие при съчетание с химиотерапия и лъчева терапия. Но тук не следва да се дават универсални съвети.

– При какви онкологични заболявания може да се прилагат фитопрепаратите?

– При всякакви. Важното е да се подбира индивидуално оптималният вариат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *