Забранените храни за закуска и на празен стомах

Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска дава добър старт на обменните процеси в организма и осигурява енергия за целия ден. Точно и затова е важно да не се пропуска, пише jenata.blitz.bg.

Сутрешният прием на храна трябва да бъде балансиран, за предпочитане с протеини и мазнини, за да насити организма и да ни даде сила за целия ден. Оказва се обаче, че не всички храни са подходящи за това важно хранене.

Заради дългата пауза между храненията по време на нощния сън, както и особеностите на храносмилателния тракт, някои обичайни храни за закуска губят своята енергийна стойност и могат да повлияят негативно на здравето на стомаха и червата.

Ето кои продукти е по-добре да избягвате на закуска, за да предотвратите евентуални проблеми с храносмилането и други заболявания:

Захарни изделия

Яденето на сладкиши на закуска може да доведе до рязко покачване и внезапно спадане след това на нивата на кръвната глюкоза. Това може да ви накара да се почувствате уморени и летаргични, което изобщо не е оптимално състояние за начало на деня ви.

Бял хляб

Белият хляб и другите продукти от бяло брашно са бързи въглехидрати, които също могат да доведат до внезапни промени в нивата на кръвната захар и бърза поява на чувство на глад.

Печени изделия с мая

Подобно на белия хляб, печивата с мая допринасят за колебания в кръвната захар и могат да раздразнят лигавиците на стомаха.

Кафе

Пиенето на кафе на празен стомах може да увеличи производството на киселини в стомаха, което може да доведе до изгаряния и други стомашно-чревни проблеми.

Прясно изцеден сок

Сокът без фибри може да повлияе негативно на панкреаса заради голямото натоварване на храносмилането и производството на инсулин.

Студена вода

Пиенето на студена вода на празен стомах може да повлияе негативно на здравето на стомаха и сърдечно-съдовата система.

Инстантни овесени ядки

Бързоразтворимите зърнени храни често съдържат добавки, които могат да бъдат вредни за организма. Освен това в тях липсват и така полезните диетични фибри.

Бъркани яйца

Бърканите яйца с добавени мастни съставки могат да бъдат изключително вредни за храносмилането.

Кисело-млечни продукти

Консумацията на кисело-млечни продукти на гладно може да бъде неефективна заради повишената киселинност на стомашния сок.

Тлъсто месо

Тлъстите меса могат да бъдат тежки за стомаха рано сутрин заради дългото време за храносмилане, което изискват.

Плодове

Някои плодове, като цитруси, круши и банани, могат да бъдат трудни за стомаха сутрин заради съдържанието на киселини и фибри.

Сурови зеленчуци

Някои сурови зеленчуци са тежки и също могат да бъдат трудни за смилане и могат да причинят стомашен дискомфорт. Например зелето, лука, картофите и др.

Мюсли и зърнени култури

Много видове мюсли и зърнени храни от магазина съдържат бързи въглехидрати, което може да доведе до внезапни промени в нивата на кръвната захар.

Чесън, консерви и пушени меса

Подобни продукти могат да стимулират храносмилателната система, което не винаги е полезно за здравето на стомаха и червата. Особено рано сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *