Задават ли се Ковид-26 и Ковид-32?

Човечеството ще се сблъска и с Ковид-26 и Ковид-32, освен ако не бъде направено задълбочено проучване на произхода на Ковид-19. За това предупреди пред „Ен Би Си Нюз“ Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ.

По негови думи това е третата голяма епидемия на коронавирус през XXI век (след SARS и MERS).

Майката природа ни подсказва какво ще се случи – ще има Ковид-26 и Ковид-32, ако не разберем напълно произхода на Ковид-19, категоричен бе специалистът.

Според него трябва да се проучи появата на огнището на новия коронавирус. По тази причина е необходимо вирусолози, епидемиолози и други специалисти да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията, за да могат на място да съберат неоходимите данни и проби.

Питър Хотес обаче подчерта, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай. Мисля, че трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории, заяви експертът.

По-рано от Белия дом обявиха, че все още не се изключва версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория.

Те цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателните служби на страната допускат две версии за произхода на вируса – предаване на хора от животно или изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да извърши анализ и да информира американския държавен глава.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на Ковид-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, със или без съдействието на Китай, припомня news.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 5 научно доказани ползи от индийската билка ашваганда
Next post „Златен шейк“ гони бръчките – как да го приготвим