Задържането на течности може да е и животозастрашаващо

Сигурно ви се е случвало да се чувствате подпухнали като човечето на Мишлен, а всъщност не сте яли много. Истината е, че най-вероятно тялото ви събира вода, от която не може да се освободи. Това състояние се нарича едема – медицинският термин за задържане на течности. Симптомите са подуване на ръцете, краката и корема. Всъщност в началото може би състоянието е по-скоро некомфортно и неудобно, но то може да се превърне в сериозно и дори животозастрашаващо.

Развиването на бъбречни и сърдечни болести, диабет и чернодробна недостатъчност са едни от най-сериозните болести. Трябва също така да споменем, че също толкова сериозно е и задържането на течности, причинено от хормонален дисбаланс, запек, интоксикация, прекалена употреба на сол или захар, силен стрес, недостиг на някои хранителни вещества (особено магнезий и калий) или чувствителност към една или друга храна.

Друго, което може да ви се случи е да напълнеете. И не винаги трупането на килограми се дължи на натрупаните мазнини, а на задържането на вода. Интересно е, че в някои случаи, тя достига тегло над 3 кг. Освен това, този проблем развиват по-често жените, отколкото мъжете. Любопитно е, че тялото на жената съдържа малко по-малко вода от мъжкото, тъй като в него е по-висок процентът на тъканите за съхраняване на мазнини, които съдържат по-малко вода.

Прост факт е, че ако нашето тяло не получава достатъчно вода, то натрупва запаси. Получава се така, че то задържа количествата вода открити в ставите и стомаха и причинява подуване на корема и други подобни здравословни проблеми. Ето защо специалистите препоръчват за да се създаде нужния баланс да пиете повече вода, защото тялото просто има нужда от нея. Има всякакви хора и един голям процент от тях не пият достатъчно вода през деня. Само чрез увеличаването на приема тези неприятни симптоми могат да отминат.

Малко хора са наясно, че това организма да задържа течности се дължи и на повишеното ниво на натрий. Ето защо е препоръчително да сведете консумацията на солта или храни с висока концентрация на натрий. И тук водата пак идва на помощ, защото тя прочиства тялото от излишното количество натрий. Ето защо хората, които обичат по солените ястия трябва да пият много повече вода.

Специалистите, с които може и е задължително да се консултирате, вероятно ще ви препоръчат диуретици, за да се отървете от излишното количество вода. Трябва да сте наясно, че някои от тях могат да имат нежелани странични ефекти. Естествени диуретици са зеленчуците като краставици, зеле, маруля и домати. Те идват на помощ на някои наши органи и успяват да обработят водата в тялото. Плодовите сокове и билковите чайове също са натурални средства за премахването на течности.

Друго, което можете да направите е да включите няколко упражнения и да продължите да пиете повече вода.

Освен естествените диуретици, които споменахме по-горе, в борбата със задържането на вода в организма можете да включите и храни като аспержи, артишок, моркови, овесени ядки, диня и други. Всичките тези изброени продукти съдържат малко калории и са богати на полезни хранителни вещества, минерали и витамини. Те не само са идеални за свалянето на килограми, но и ще ви помогнат да живеете по-здравословно.

Винаги може да включите и използването на диуретици, които са под формата на хранителни добавки. Тях може да намерите в билкови аптеки или в магазини, където продават здравословни продукти.

Интересно е, че може да съчетаете с останалите естествени диуретици и целина, сок от червена боровинка, ябълков оцет, зелен чай, дори глухарчето, листа от чай, плодове от хвойна, копър, магданоз и коприва. Може би малко известен факт е, че в борбата с премахването на излишната вода може да включите и чесънът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *