Закаляването със сняг укрепва здравето

Закаляването със сняг укрепва здравето

Закаляването със сняг е научно доказан начин за укрепване на здравето. То повишава имунитета и помага на хората по-лесно да свикнат с всякакво време и температури – и студ, и голяма жега. Закаляването влияе добре при профилактика и лечение на простудни, онкологични, вегетативно-съдови дистонии, метеочувствителност (повишена чувствителност спрямо смяната на сезоните и температурите). Но закаляването има своите правила, ако не искаме да изтощим имунитета и вместо да изпишем веждите, да извадим очите.

Лека програма за начинаещи

Започва се с разходка, ходене по снега и нерезки контрастни душове. Можете да ги правите 2 пъти на ден – сутрин преди работа и вечер преди сън.

1. Разходка на студен въздух

Излезте на улицата или в близкия парк. Протегнете се, направете няколко бързи кръгови движения с ръцете и клекнете няколко пъти. Започнете да тичате с малка скорост или да ходите бързо. Желателно е да не го правите на пълен стомах и не по-късно от 2 часа преди сън.

2. Боси по снега

Намерете чист сняг. Събуйте обувките си и походете боси. Щом почувствате, че краката ви започват да замръзват (обикновено след 2-3 минути), веднага обуйте топли сухи чорапи и ботушите си.

3. Плавни контрастни душове

2-3 пъти редувайте на душа топла ​- около 40 градуса, и студена – около 30 градуса вода. Самото обливане трябва да продължава 3 минути топлият душ и 30 секунди студеният.

Закаляване за напреднали

След като 3-4 седмици сте практикували 3-те начина, може да преминете към 2-рия етап. Това е истинската лечебна програма.

Противопоказания – температурният стрес може да обостри редица заболявания: да предизвика хипертонична криза, сърдечен пристъп, да повиши захарта в кръвта. Затова хората с тези заболявания не е добре да преминават към втория етап. Нека останат на леката програма. Противопоказни са също за бременни жени, болни с остри хронични заболявания и за деца под 6 години.

Обтриване със сняг

Обтриването със сняг трябва да се извършва близо до дома, за да може след това бързо да влезете вътре и да се стоплите. Съблечете се голи до кръста и започнете да се разтърквате със сняг. Ако го правите правилно, ще видите, че от кожата ви се вдига пара. Достатъчно е да се разтриете 2-3 пъти. Задължително енергично се движете. От закаляването с обтриване със сняг ще има ефект, ако го правите 3-4 пъти седмично.

Висшата лига – моржуване

Противопоказно е за новаци и хора, които не са абсолютно здрави. Може да го правят само хора с голям стаж в закаляването. Подходящата температура на въздуха е малко под нулата. Ако е по-студено, не се препоръчва, защото тялото ще се преохлади. Ако сте решили да се занимавате с моржуване, непременно се посъветвайте с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *