Закаляване през лятото – ключ към здравето на децата

Летните месеци са времето, когато трябва да пристъпим към закаляване на децата си, за да ги предпазим от грип, настинки и други инфекциозни заболявания.

Това е моментът, в който могат да бъдат използвани всички благоприятни фактори – чист въздух, слънце и вода, коментира педиатърът д-р Галя Андреева. Освен закаляване, подобни процедури оказват положителен ефект върху съня и апетита на детето, допълват специалистите. През лятото могат да се използват възможностите, които предлагат почивките на море и планина. Специалистите препоръчат море за деца с увеличени или проблемни сливици и планина за тези с дихателни проблеми.

За да се започне закаляването, е необходимо детето да бъде напълно здраво. По думите на д-р Андреева, която е дългогодишен педиатър, закаляването трябва да се прилага от най-ранна възраст. Хубаво е това да започне с въздушни бани и разходки на открито. Децата са особено чувствителни към липсата на свеж въздух. Престоят по-продължително време в лошо проветрени помещения, може да доведе до нарушения в съня, загуба на апетит, гадене, главоболие и анемия, допълва д-р Андреева.

Сънят на свеж въздух оказва изключително благоприятно въздействие не само за растежа и развитието на детето, но и за съзряването на нервната система. През лятото детето може изцяло да прекара времето за сън навън.

Особено полезни са разходките на открито, като продължителността се увеличава постепенно. Трябва да се съобразим с температурата, която се съобразява с възрастта на детето, казва още педиатарката. Една от най-приятните закалителни процедури са слънчевите бани, тъй като слънчевите лъчи оказват положително влияние върху имунната система на детето. Излагането на слънце обаче трябва да се прилага много внимателно и да е съобразено с външната температура. Подходящото време за плаж е до 10 ч. сутрин и след 17 ч. следобяд. Важно е постепенно увеличаване на продължителността – от 5-10 минути до 30-40 минути.

Трябва да се обърне специално внимание на облеклото на детето. То трябва да е подбрано така, че да не се допусне прегряване. Материята също е значение. Най-добре е тя да е от памук, така че кожата на детето да може да „диша”. Не на последно място е важно главата на детето да бъде предпазена с шапка.

Важна закалителна процедура е въздействието с вода. Това може да се извършва на открито или на закрито. Важно e подобни процедури да се извършват непрекъснато, така може да очакваме нужния резултат през цялата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Какви рискове крие затлъстяването, особено опасен е диабетът
Next post Заблудите за рака, които объркват болните