Засилват имунитета! Мандарините помагат при борба с гъбичките

Ако искате да си набавите витамин С, не е нужно да отскачате до аптеката, просто минете през пазара или най-близкия магазин и се снабдете с мандарини.

Те освен големи количества витамин С, те съдържат запаси от витамин D, който има антирахитно действие. Витамин К пък осигурява еластичността на кръвоносните съдове.

Сокът от този хубав цитрусов плод е полезна диетична и лечебна напитка. Специалистите го препоръчват дори на бебета. Няма значение дали искате да утолите жаждата си или искате да смъкнете високата температура, сокът от мандарини е много подходящ и за двете. Феноликовата киселина, която се съдържа в мандарините, е полезна при лечението на астма и бронхит, но също така има и противоотточно действие.

Полезно е да изпивате по една чаша сок от мандарини на гладно, ако искате да изчистите секрета в бронхите. Отвара или настойка от изсушената кора на този оранжев цитрус също има отхрачващо действие при бронхит.

Яжте пресни мандарини, за да се преборите с проблеми на стомашно-чревния тракт, а ако пък вие или някой край вас страда от загуба на апетит, стимулирайте го с 10 капки настойка от суха кора половин час преди хранене. Пресните мандарини също помагат и при разстройство. Редовната употреба на сока на този цитрус ще ви помогне да се отървете от хелминтите.

Мандарината засилва имунитета през зимата и повдига настроението. Освен това е богата на фитонциди, а те имат антимикробно действие. Сокът има свойството да убива гъбичките, ако много пъти се натърква поразеното място с резенче мандарина. Специалистите обръщат внимание, че този плод не се препоръчва на хора, които страдат от язва, гастрит, колит и хепатит.

Сигурно не знаете, но етеричното масло, което се добива от плода, повишава настроението. Ако пък искате да свалите нивата на кръвната си захар, направете си отвара от корите на плода. Сварете кората от 3 мандарини за около 10 минути в литър вода. След това не я прецеждайте. Може да я прехвърлите в подходящ съд. Пийте я всеки ден, като останалата течност е препоръчително да се съхранява в хладилника.

Външното прилагане на сок от мандарини помага срещу млечница. Както сокът, така и плодовете действат ефективно при дизентерия. Ако се чудите как да спрете кръвотечение – яжте мандарини (особено при обилни кръвотечения през климактериума).

Може да лекувате кожни заболявания с мандарини. Както споменахме пресният сок убива гъбичките, особено трихофития и микроспория. За да ги премахнете от кожата и ноктите си, трябва да втривате по няколко пъти на ден в тях сок от плодовете или кората на мандарините, за да има ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *