Защо бременните не трябва да приемат фруктоза?

Защо бременните не трябва да приемат фруктоза?

Фруктозата може да е опасна за бъдещите майки и кърмачките, съобщава сайтът Нюз медикъл нет, позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Авторите му от университета на Отаго са установили, че ако бременните и кърмещите жени консумират много фруктоза, в метаболитните им процеси и състава на кърмата могат да настъпят редица изменения, които променят метаболизма и на бебето.

За целите на изследването учените са добавяли фруктоза към храненето на женски морски свинчета преди и по време на бременността. Специалистите впоследствие са наблюдавали дългосрочни и съществени промени в нивата на свободните мастни киселини, циркулиращи в кръвта на потомството и в майчиното мляко. Изследователите подчертават, че потомството не е консумирало фруктоза.

В рамките на експеримента фруктозата е съставлявала до 16,5 процента от калорийното съдържание в храненето на животните. При хората, които се придържат към западния начин на хранене, процентът достига 14 на сто от общия прием на калории. Промените в обмяната на веществата на майката водят до постоянни изменения в метаболизма на мазнините като цяло.

„Установихме, че фруктозата оказва съществено влияние върху метаболитния статус на бременните жени и съдържанието на свободни мастни киселини в майчиното мляко. Също така открихме, че потомството, родено от майки, хранени с фруктоза, показва много специфичен модел на повишени свободни мастни киселини и променен липиден метаболизъм, който се запазва през целия ранен живот“, казва ръководителката на изследването Ерин Смит.

Известно е, че повишените нива на свободно циркулиращи мастни киселини увеличават риска от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

„Изследването ни подчертава колко е важно да се ограничи консумацията на рафинирана фруктоза, която се съдържа в множество нездравословни храни и напитки“, допълва Смит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *