Защо витамин D3 е толкова важен за здравето ни?

Витамин D3 е необходим за нормалното функциониране на абсолютно всички органи, укрепва имунната система, участва в деленето на клетките и синтеза на различни хормони. Ето какво казват лекарите:

Какво представлява витамин D3

Витамин D3 е форма на витамин D, която е отговорна за баланса на калция и фосфора в организма. Първоначално лекарите го свързват предимно със здравината на костите, но впоследствие се оказва, че ролята му е много по-важна. Витамин D3 се съдържа в човешката нервна и имунна система, предпазва от сърдечни заболявания, диабет и рак. Незаменим е за здравословния растеж на детския организъм, намаляването на риска от остеопороза при възрастните хора.

Следователно D3 е отговорен за голям брой процеси, които се случват в тялото: здраве на костите, регулиране на мускулната контракция, превръщане на глюкозата в енергия, устойчивост на болести, красота на кожата, косата, ноктите, добро настроение.

Влиянието на витамин D3 върху здравето на жените

Витаминът е изключително важен за женското здраве, защото участва в нормалното производство на хормони и репродуктивната система, в метаболизма на мазнините – помага за отслабване, намалява риска от остеопороза в менопаузата, поддържа тялото на бременна жена и неродено дете.

Ефектът на витамин D3 върху мъжете

Липсата му води до факта, че тялото на мъжа изразходва тестостерон, за да компенсира липсата на калций, нивото на хормона пада, а това се отразява зле на сексуалната функция. Витаминът помага за увеличаване на мускулната сила, намалява риска от инфаркт на миокарда и появата на остра сърдечно-съдова недостатъчност.

Храните, които съдържат витамин D са мазните риби, като сьомга, риба тон, скумрия, рибен хайвер, дроб от риба треска, гъбите, жълтъците и някои допълнително обогатени с витамин D храни като зърнени закуски, млечни продукти и продукти за мазане (краве масло, сирене, прясно и кисело мляко).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Ще ни лекуват ли скоро с изкуствена кръв?
Next post Черупките от яйцата – натурален лек за здрави кости