Защо горчивите храни са толкова полезни?

Цикорията, грейпфрутът и брюкселското зеле имат обща особеност: всички те съдържат съединения, които активират рецепторите за горчив вкус на езика. Въпреки че горчивите храни може да не са любими на всички заради вкуса си, препоръчително е да ги включите в менюто си, тъй като те са хранителни и допринасят за общото здраве.

Защо толкова много хора не обичат горчиви храни?

„Това е нещо вродено и ни помага да се предпазим“, обяснява Кристина Есер, преподавател в Германския университет за превенция и здравен мениджмънт. Горчивият вкус ни сигнализира, че нещо може да е отровно. Затова много растения произвеждат горчиви вещества, за да се предпазят от хищници.

Но можете да свикнете с горчивите вещества. Това обяснява защо рядко харесваме още първата си глътка кафе и защо много деца мразят брюкселското зеле.

Кое прави горчивите храни толкова полезни?

Горчивите вещества подпомагат храносмилането, твърди Германската организация за помощ при диабет. Те подобряват производството на стомашна киселина и жлъчка, което улеснява смилането на мазните храни.

Горчивите храни също така намаляват чувството за глад и намаляват желанието за сладки неща – предимство не само за хората с диабет или с наднормено тегло. Според Есер горчивите вещества имат и противовъзпалителен ефект и могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Ако искате да включите повече горчиви вещества в диетата си, най-добре е да го направите стъпка по стъпка. Един от съветите е да комбинирате горчиви и сладки компоненти. “ Маруля и цикория, смесени със семена от нар и пикантно-сладък дресинг, са вкусно начало“, съветва Кристина Есер, цитирана от dariknews.g.

Вредни ли са горчивите вещества?

В някои случаи – да. Препоръчва се повишено внимание, ако например тиквичка, краставица или тиква имат горчив вкус, казва Германската организация за помощ при диабет. Тези зеленчуци не трябва да имат горчив вкус – ако е такъв, те съдържат нежелани, токсични вещества. В този случай трябва да се отървете от тях.

Ако ядете грейпфрут или пиете сок от него, не трябва да забравяте, че той може да отслаби или засили ефекта на лекарствата. Това се отнася например за лекарствата за понижаване на холестерола или за лекарствата за сърдечносъдови заболявания.

Възможна ли е употребата на хранителни добавки с горчиви вещества?

Някои хранителни добавки се основават на екстракти от растения, които съдържат горчиви вещества. Например, можете да си купите капсули с екстракт от артишок. Специалистът по хранене Астрид Томбек препоръчва да се използват пресни зеленчуци, а не капки, капсули или таблетки. „Това е по-евтино, по-вкусно и по-добро заради другите здравословни съставки, които те съдържат“.

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че при хранителните добавки може да се стигне до предозиране. Ако вместо това консумирате естествените горчиви вещества от зеленчуците, билките и салатите, това няма да се случи – заради горчивия вкус, който понякога става прекалено силен за нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *