Защо да не изхвърляте портокаловите кори? Те са по-полезни и от самия плод

Защо да не изхвърляте портокаловите кори? Те са по-полезни и от самия плод

Един от най-разпространените зимни плодове е портокалът. Ароматен и вкусен той носи доста ползи на тялото. Имайте предвид, че не само сърцевината му може да бъде използвана, а и кората. Прочетете следното и помислете два пъти дали да изхвърляте обелките на портокала:

Какво съдържат те?

Портокалите са богати на витамини и тяхната кора също съдържа хранителни съставки като витамин С, фибри и полифеноли. Всички те са полезни за храносмилателната ви система и сърцето.

Полифенолите в кората също така може да ви помогнат да контролирате нивата на инсулин и някои други болести като затлъстяване и диабет.

Полезните съставки не свършват дотук. Корите от портокал съдържат доста витамин В6, калций, провитамин А и фолат.

Интересен факт

1 с.л. портокалови кори (6 г) предоставя на тялото 14 % от дневния прием на витамин С. Количеството е 3 пъти повече, отколкото аналогично количество от месестата част на плода. Кората съдържа и 4 пъти повече фибри, отколкото самата сърцевина.

Отслабване

Тъй като кората съдържа фибри, тя подобрява храносмилането и създава усещане за ситост. Витамин С пък помага за изгарянето на мазнини. Може да си направите билков чай, като използвате кори от портокал.

Правилният начин да консумирате портокалови кори

Тъй като едва ли консумирате често портокалови кори, на тялото ви ще му трябва известно време, за да свикне и да ги обработи. Може да изядете една кора сурова или да нарежете парченца и да ги добавите в салата, сок, чай, вода, пише Тялото.бг.

Можете да ползвате портокалови кори и за сладки изделия като кексове, мъфини, курабии, сладкиши и т.н.

Внимание! Измивайте много добре портокаловите кори преди консумация. Те може да съдържат пестициди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *