Защо да приемаме калций от кейл вместо от млечни продукти

Къдравото зеле кейл е толкова полезно, че дори не е за вярване. Ако до сега не сте го включвали в менюто си, време е да промените това и да стартирате с консумацията му. В кейла се съдържа много повече бионаличен калций, отколкото в млякото и останалите млечни продукти. В един грам от къдравото зеле има 1,35 мг калций, а в един грам пълномаслено мляко има около 1,13 мг. Изненадващо е, нали?!

Добрата новина е, че в кейла не се съдържа каезин. Това е протеин, който може да бъде открит в млякото и който доказано се усвоява трудно от организма на човек. Били са направени не малко изследвания, от които става ясно, че ако човек си набавя калций единствено от млякото, това може да допринесе за неговото лошо здравословно състояние.

Знаете ли, че в зеленчуците има високи нива на оксалати. Те обикновено се свързват с калция и пречат на абсорбцията от храносмилателния тракт. В къдравото зеле обаче, за разлика от спанака, има много ниски нива на оксалат.

Колкото по-често консумирате кейл, толкова повече калций ще поднасяте на организма си, а сами знаете, че той е много важен за здравето на костите. Хранете се здравословно и се грижете за здравето си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *