Защо джинджифилът е толкова полезен

Джинджифилът е растение, което се използва за лечение от хилядолетия насам. Той не само е вкусно допълнение към готвенето поради своя пикантен и уникален вкус, но е и чудесно средство за вашето здраве. Постепенно джинджифилът се превърна в задължителен за всяка домакиня, а ако обичате суши, най-вероятно сте го виждали и като украса на чинията си.

Някои хора не харесват пикантния му вкус, но истината е, че джинджифилът е изключително полезен по време на сезона на настинките. Тази есен е малко по-притеснителна от други, тъй като освен от познатите грипове, трябва да се пазим и от коронавируса. За да засилим имунитета си е добре да се храним здравословно и балансирано, приемайки повече витамини.

Именно затова днес ще ви представим ползите от джинджифила и как може да го включите в менюто си.

1. Предпазва от увреждане на клетките

Коренът от джинджифил има едно от най-високите нива на антиоксиданти в сравнение с други храни. Само наровете и още няколко плода го превъзхождат.

Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес – процес, свързан със заболявания като рак, диабет и инсулт. Той възниква, когато в тялото има твърде много свободни радикали – молекули, естествено произведени от метаболитните процеси. Антиоксидантите стабилизират свободните радикали и предотвратяват оксидативния стрес, като по този начин предпазват тялото от болести.

Малко проучване от 2017 година тества антиоксидантните ефекти на джинджифила при пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Тези, които ежедневно са получавали екстракт от джинджифил, са имали по-високи нива на антиоксиданти и по-ниски нива на оксидативен стрес, в сравнение с групата на плацебо.

2. Противовъзпалително

Джинджифилът действа и като противовъзпалително средство, благодарение на своите антиоксидантни свойства. Излишъкът от свободни радикали може да причини възпаление – естествения имунен отговор на тялото към вредните чужди елементи.

Обикновено възпалението преминава, след като тялото ви се възстанови. Но когато изпитвате оксидативен стрес, той може да причини хронично възпаление. Това кара тялото ви да уврежда здравите клетки, тъкани и органи. Състоянието може да доведе до заболявания като инфаркт или артрит.

Според проучване, направено през 2001 година сред пациенти с остеоартрит, 63% от тези, които са приемали екстракт от джинджифил два пъти дневно в продължение на шест седмици, са усетили намаляване на болката в коляното.

3. Бори гаденето

Едно от най-утвърдените предимства на джинджифила е подобряване на симптомите на гадене и повръщане.

Джинджифилът съдържа съединение, наречено гингерол. То е известно с подобряването на стомашната моторика – преминаването на храната през тялото – и потиска мускулните спазми. Това може да помогне за успокояване на стомаха и да намали симптомите на гадене и повръщане. Джинджифилът също е безопасно и ефективно билково лекарство за бременни жени със сутрешно гадене.

4. Помага при менструални болки

Джинджифилът може да действа и като лек при менструални болки. Той потиска производството на химикали, които карат матката да се свива, причинявайки дискомфорт.

В доклад от 2015 година учени направили преглед на предишни изследвания, разглеждащи ефектите на джинджифила върху менструалните болки и стигат до извода, че 750 до 2000 mg джинджифил на прах могат да помогнат за облекчаване на болката през първите три до четири дни от менструалния цикъл.

5. Регулира кръвната захар

Съществуват и някои доказателства, въз основа на които се предполага, че джинджифилът може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет, като увеличи усвояването на глюкозата в мускулните клетки.

Едно проучване от 2015 година показва, че 2 грама на ден джинджифилов прах подобрява показателите на кръвната захар. Друго изследване от 2018-а установява, че джинджифиловите капсули намаляват кръвната захар при жени с гестационен диабет.

6. Подобрява храносмилането

Джинджифилът стимулира храносмилателните ензими, отговорни за бързото придвижване на храната през тялото, което предотвратява появата на газове.

Как да включите джинджифила в диетата си?

Според експерти, това може да стане изключително лесно:

  • Добавете няколко парчета пресен джинджифил към гореща вода за приготвянето на чай.
  • Добавете ситно нарязан пресен джинджифил или джинджифилов прах към къри или пържени картофи.
  • Добавете малко джинджифил към сутрешното си смути.
  • Направете сладкиш или бисквити с джинджифил.

Ако не харесвате вкуса на пресния джинджифил, може да си купите джинджифилови капсули от аптеката. Въпреки че е много безопасен, най-добре е да не консумирате повече от един грам джинджифил на ден, тъй като може да получите изгаряне в гърлото, киселини или газове, пише tialoto.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *