Защо е важно да имате високо самочувствие?

Защо е важно да имате високо самочувствие?

Възможно ли е да повишите самочувствието си, ако през целия си живот сте имали проблеми с това, как гледате на себе си? Да, категорично! Лесно ли е? Никак! Но е възможно. Нужни са системни усилия, желание и постоянство. Ако можете да си позволите психолог, това ще улесни задачата ви. В случай, че желаете сами да се преборите с ниското самочувствие, ето няколко съвета:

Приемайте комплименти

Научете се да забелязвате комплиментите и да ги приемате. Мислете над тях, за да повярвате, че ги заслужавате. В началото ще сте нервни и притеснени, но с времето ще ви става все по-комфортно.

Има едно интересно упражнение, при което заставате пред огледалото и сами на себе си правите 2-3 комплимента дневно. Може да са за външния вид, за свършена работа, за каквото ви хрумне. Правите комплимент и го приемате.

Прощавайте си

Ако имате ниско самочувствие, то сигурно сте доста самокритични. Поработете върху това, да приемете несъвършенствата си, да си прощавате грешките.

Влюбете се в недостатъците си

Опитайте да се обичате такива, каквито сте – с плюсовете и минусите, с предимствата и недостатъците си – и като външност, и като характер.

Водете си дневник на благодарността

Неведнъж сме говорили за важността на воденето на дневник. Този инструмент е особено важен при проблеми със самочувствието. Може да го наречем дневник на благодарността. В него записвайте всичко хубаво, което сте направили в рамките на деня; всички положителни мисли, всичко красиво, което сте сътворили или забелязали. Отделяйте 3-5 минути дневно за него. Не са много, но са ключови за постигане на голямата промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *