Защо е важно да ядете портокали през зимата всеки ден

Зимата скоро наближава, а много от нас я свързват с превъзходния мирис на портокали, които са в изобилие през този сезон.

Портокалите не се раждат у нас, а се внасят от топли страни, в които именно зимният сезон е моментът, в който зреят натурално. Това ги прави изключително богати на витамини и минерали, а това е солидна причина да направите портокалите редовно присъстващ продукт на масата.

Защо е важно да ядете портокали през зимата всеки ден?

Портокалите контролират холестерола

Портокалите са много богати на фибри и антиоксиданти. Те играят съществена роля за контрола на холестерола, еластичността на кръвоносните съдове, кръвното налягане.

Всичко това се отразява много добре на работата на сърдечносъдовата система и предпазва от запушване и стеснения на артериите.

Портокалите са полезни против рак

Тъй като портокалите са много богати на антиоксиданти и витамин С, това ги прави много добър помощник в борбата с рака. Портокалите са едно чудесно средство да намалите риска от злокачествени промени в клетките и тъканите.

Портокалите имат противовъзпалителни свойства

Заради богатото наличие на антиоксиданти, витамини и минерали, портокалите намаляват общото възпаление в тъканите, което не само понижава риска от хронични и ракови заболявания, но допринася и за предпазване от инфекции и вируси.

Витамин С в портокалите е в изобилие, което е важно и ценно за функциите на имунната система.

Портокалите правят кожата и косата здрави

Отново заради огромното количество витамин С и антиоксиданти в портокалите, те са полезни и за кожата и косата. Витамин С е главен участник в синтеза и усвояването на колаген, което подобрява структурата на кожата, забавя стареенето, прави косата жизнена и бляскава.

Портокалите са полезни за очите

Портокалите подобряват зрението. Те са много богати на витамин А, който придава характерния им оранжев цвят.

Витамин А е мощен антиоксидант, имащ пряко отношение към здравето на зрението. Той намалява възпаленията в очните структури и намалява дегенерациите в тях.

Портокалите са полезни за черния дроб

Портокалите съдържат витамин А, който предпазва черния дроб от увреждания, стимулира функциите му, улеснява извеждането на токсините, подпомага синтеза на чернодробни клетки и ензими. Освен това намалява възпаленията, което предпазва от чернодробни заболявания, пише Аз-жената.

Портокалите са полезни и за бъбреците

Портокалите са богат източник на вода и фибри, което улеснява работата на бъбреците, стимулира образуването на урина, извеждането на токсините и намалява риска от бъбречни заболявания и инфекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вода с лимон – еликсирът на холивудските звезди
Next post Домашен сироп с бира стопира кашлицата