Защо е хубаво да пиете чай всеки ден?

Защо е хубаво да пиете чай всеки ден?

Пиенето на най-малко една чаша чай дневно e добро за здравето на сърцето, сочи ново проучване. То установява, че хората, които пият поне една чаша всеки ден имат 35 % по-малка вероятност да получат сърдечен удар или друго сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с тези, които не пият.

Проучването също установило, че любителите на чай е по-малко вероятно да имат натрупване на калций в коронарните артерии на сърцето. Тези отлагания са свързани с тежки заболявания, като например сърдечно-съдови проблеми и инсулт, заявяват изследователите.

„Открихме, че умерените любители на чай имат намалена прогресия на калциране на коронарните артерии, а това води до намалена честота на сърдечно-съдовите инциденти,“ казва д-р Елиът Милър. Той е лекар по вътрешна медицина и инструктор по медицина в болницата „Джонс Хопкинс“ в Балтимор. Но Милър отбеляза, че учените не могат да докажат причинно-следствената връзка между пиенето на чай и сърдечно-съдовите заболявания. „Това е наблюдателно проучване,“ допълва той „и ние не можем да кажем, че това със сигурност се дължи на чая, а не просто на по-здравословния начин на живот на пиещите чай.“

Милър ще представи проучването си във вторник по време на среща на Американската сърдечна асоциация във Финикс. Изводите, представени по време на медицински срещи се считат за предварителни, докато не бъдат рецензирани и публикувани в списание. Проучването не е получило финансиране от чаената индустрия, заявява Милър.

За изследването, докторът и неговият екип разгледали данните на повече от 6000 мъже и жени, приети да участват в проучване, което е започнало през 2000 г. В началото на изследването, всички доброволци не страдали от сърдечно-съдови заболявания, разказва той.

Изследователите проследяват данните на мъжете и жените, за да видят кой е получил инфаркт, инсулт, оплаква се от болка в гърдите, или е починал от някои от другите видове сърдечни заболявания преди повече от 11 години. Учените също така успели да измерят калциевите отлагания в кръвоносните съдове в продължение на пет години, като сравнявали нови компютърни томографии с по-стари.

Проучването установило, че хората, които пият по чаша чай на ден са с около една трета по-малък риск от развитие на болест на сърцето по време на проучването, отколкото хората, които не пият. Любителите на напитката – тези, които пият от една до три чаши дневно – също показали спад в натрупването на калций в артериите.

Учените не могат да кажат, дали пиенето на повече от три чаши чай на ден ще доведе до още по-добро здраве за сърцето. Д-р Милър споделя, че участниците, които пиели повече от четири чаши чай дневно се брояли на пръсти.

И мъжете, и жените пиели или черен, или зелен чай. Но констатациите не били разделени по вид, споделя още той.

Докторът не може да каже защо чаят може да помогне. Въпреки това, проучването отразява предишно изследване. Някои експерти казват, че растителни химикали, наречени флавоноиди, които се намират в чая, обясняват защитния ефект върху сърцето. Той добавя, че е твърде рано да се дават съвети относно чая и здравето на сърцето на базата на резултатите от проучването. „Твърде рано е да се каже, че пиенето на чай ще ви помогне със сигурност да се защитите от сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт и инсулт. Но се предполага, че чаят има защитен характер, или че пиещите чай като цяло са по-здрави индивиди“ споделя авторът на изследването.

Други проучвания са фокусирани върху антиоксидантните свойства на напитката, казва Лона Сандон, диетолог и доцент по клинично хранене в Университета на Тексас в Югозападния медицински център в Далас. Сандон не е част от новото проучване, но е разгледала резултатите.

Изследването притежава потенциала да донесе още по-добри новини за любители на чай, казва диетологът. И споделя, че ще продължи да пие всеки ден студен чай. Това е един чудесен избор на нискокалорична напитка, стига да не я заредите с подсладители. И ако това носи ползи за здравето, още по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *