Защо закуската е толкова важна за контрола на кръвната захар

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. Тя е особено важна за хората, които страдат от диабет. Храненето при това състояние има своите специфики, а закуската играе съществена роля в контрола на кръвната захар, усвояването на инсулина и осигуряването на енергия за тялото. Ето защо е необходимо закуската да бъде максимално съобразена с нуждите на човек с диабет, да бъде здравословна и да бъдат спазени някои правила.

Не пропускайте закуската

Много хора погрешно смятат, че пропускането на закуската или някое от следващите хранения за деня ще помогне за намаляване на кръвната захар. Нещата не са толкова прости, когато става въпрос за обмяна на веществата, още повече нарушена обмяна на веществата, каквато е налице при диабет.

Закуската е задължителен елемент от ежедневното хранене. Когато тя е здравословна и съобразена с нуждите ви, закуската доставя необходимата енергия и спомага за контролиране на кръвната захар. Пропускането на закуската може да доведе до преяждане по-късно през деня, резки скокове в кръвната захар или опасни спадове при продължително гладуване. Всичко това се отразява зле на останалите органи и системи в тялото.

Не пропускайте да включите протеини

Протеините се разграждат и усвояват от организма за по-продължително време. Те не предизвикват внезапни повишения на кръвната захар и спомагат за нейното усвояване. Протеиновата закуска е особено важна за добър старт на деня.

Пропуснете рафинираните въглехидрати

Рафинираните или така наречените бързи въглехидрати са нещо, което вреди не само на хората с диабет, но и на всички останали. Бързите въглехидрати водят до внезапни покачвания на кръвната захар, носят прилив на енергия за кратко без реална хранителна стойност и създават предпоставки за складиране на мазнини в тялото вместо на преобразуването им в енергия. Ограничете до минимум или изключете от закуската си и менюто си въобще рафинираните въглехидрати – бял хляб, захарни изделия, преработени и пакетирани храни, съдържащи захари.

Включете колкото се може повече фибри

Фибрите спомагат за ускоряване на метаболизма. Те забавят усвояването на въглехидратите, като по този начин запазват стабилни нивата на кръвна захар. Това е много важен момент за диабетиците, както и за хората, борещи се с наднормено тегло и инсулинова резистентност, пише az-jenata.

Включете овесени ядки

Овесените ядки са бедни на калории, много богати на фибри и протеини, и са добри източници на енергия. Те ще ви заситят задълго и ще ви предпазят от покачване на кръвната захар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *