Защо мъжете умират по-рано от жените?!

Защо мъжете умират по-рано от жените?!

Австралийски учени са открили защо мъжете живеят по-малко от жените. Оказва се, че причината се крие не в лошите навици и опасната работа, а в специален тип сексуални хромозоми.

Изследователите са проучили наличната литература за сексуална хромозома, за да идентифицират общи модели за мъже от всякакъв вид. Учените също тестваха и хипотезата, че Y-хромозомата е по-малко способна да защити индивида от вредни гени.

След проверка на данните за продължителността на живота на примати, други бозайници, птици, влечуги, риби, земноводни и насекоми, се оказа, че всички те имат хетерогаметичен пол (с различни полови хромозоми), умрели преди хомогаметиката.

Силният пол има XY хромозома, а дамите имат XX. Ако се получи дефект в X хромозомата, генетичният материал в допълнителната Х хромозома може да действа като резерв за проявата на добрите гени.

С X хромозомата са свързани болести като хемофилия, някои форми на гръбначна мускулна атрофия, неврологичното заболяване, известно като синдром на Партингтън.

От генетична гледна точка две X побеждават в повечето случаи една X и една Y, смятат специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *