Защо някои хора никога не хващат ковид?

Каква е причината някои хора да се разболяват от всеки нов щам на ковид, а други да не са прихващали нито един? Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта „Омикрон“, коментира феномена пред Дойче веле така: „Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате.

Смятам, че това не бива да бъде подценявано.” Според него този феномен е многопластов. „Разбира се, въпросът е: има ли някаква закономерност?” Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита. Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготрайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях.

Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това явление е познато като „кръстосана реактивност”. Кръстосаната реактивност е свързана със сходството между различни патогени, обяснява вирусологът Волфганг Прайзер.

„Естествено е да се очаква, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са подобни при различните вируси, това може да доведе до кръстосан имунитет”, уточнява експертът. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирана срещу инфекция с SARS-CoV-2 заради определени генетични фактори в тяхното ДНК.

Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания. Учени все още изследват темата. „Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия като например лекарство или нещо подобно, която да използва тези механизми за профилактика или терапия”, обяснява Прайзер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Иконата на Богородица в село Желява цери болни от рак
Next post Как да се потим по-малко в жегите