Защо сънуваме кошмари и как ни вредят?

Всеки би искал да сънува само хубави сънища или въобще да не сънува нищо. За съжаление много от нас сънуват кошмари, а някои дори по няколко пъти седмично.

Според специалистите проблемът засяга няколко процента от населението. Кошмарите са причина за безсъние и се отразяват на настроението и ежедневното ни функциониране. Защо сънуваме плашещи сцени? Как се справяме с кошмарите?

Сънуването е един от най-сложните и загадъчни аспекти на съня.

Както знаем от опит, сънищата могат да бъдат пожелателни и толкова приятни, че след като се събудим, да съжаляваме, че все още сме будни.

Но те могат да бъдат и странни, нереалистични или плашещи, заплашителни и стресиращи. Когато обаче се повтарят често, те са сериозен проблем – нарушават качеството и количеството на съня и оказват негативно влияние върху живота в будно състояние.

Кошмарът не може да се нарече всеки лош сън. Кошмарът, както посочват експертите, е реалистичен сън с тревожно съдържание, който ни кара да се събудим. Когато се появи, той прави много по-трудно заспиването отново.

В кошмарите се срещат преди всичко физическа агресия, преследване и поява на злонамерени сили.

Кога и при кого се появяват кошмарите?

Кошмарите обикновено се появяват по време на REM фазата на съня (фазата на съня с бързи движения на очите), през втората половина на нощта.

При събуждане човек осъзнава какво се е случило в съня му. Често той е неспокоен и нервен. Наблюдава се промяна в сърдечния ритъм или изпотяване. Смята се за разстройство, когато кошмарите се появяват често и пречат на съня, настроението и/или функционирането през деня.

Проучванията показват, че между 2 и 8 % от възрастните имат този проблем. Жените са по-склонни да съобщават за кошмари, отколкото мъжете. Кошмарите обаче са по-често срещани при децата, предимно на възраст от три до шест години. Честотата им намалява с възрастта.

Причини за кошмарите

Учените не са единодушни по въпроса откъде идват кошмарите. Съществуват много теории. „Много експерти смятат, че сънуването е начин на ума да обработва емоциите и да консолидира паметта. Следователно лошите сънища може да са част от емоционален отговор на страх и травма“, посочва Фондацията за съня. Кошмарите насън са често срещани при хора с посттравматично стресово разстройство наред с други.

Предполага се, че по време на кошмара емоциите и проблемите, с които се сблъскваме през деня, се превръщат в герои и сценарии, които ни помагат да ги разберем и управляваме по-добре.

Преживяването на тревожност е свързано с по-голям риск от кошмари. Голяма промяна – смърт на близък човек, преместване на жилище – може да има този ефект.

Безсънието, сънната апнея, приемът на някои лекарства, които влияят на нервната система, злоупотребата с определени вещества, травмите и психичните разстройства и други състояния, като например рак, също са свързани с повишен риск от кошмари.

Как кошмарите влияят на здравето?

Повтарящите се кошмари оказват значително въздействие върху качеството на живот. На първо място те причиняват проблеми със съня. Хората, чиито нощи са смущавани от кошмари, могат да се събудят с тревога, което затруднява отпускането на ума и повторното заспиване.

Страхът от кошмари може да доведе до избягване на съня. За съжаление това води до още по-чести кошмари и безсъние.

Липсата на сън, която може да бъде причинена от кошмари, може да допринесе за развитието на редица заболявания, включително сърдечни заболявания, депресия и затлъстяване.

Недостатъчният сън може да причини прекомерна сънливост през деня, промени в настроението и влошаване на когнитивните способности, като всички тези фактори могат да имат много отрицателно въздействие върху ежедневните дейности и качеството на живот. То може да доведе до проблеми на работното място, в училище или в социални ситуации.

Изследователите също така свързват кошмарите със мисли или дори опити за самоубийство.

Трябва да се направи консултация с лекар, ако кошмарите се появяват повече от веднъж седмично и продължават с течение на времето, засягат съня, настроението и/или ежедневните дейности и предизвикват страх от лягане. Трябва да се обърнете към специалист и когато кошмарите са се появили заедно с приема на ново лекарство.

Как да се излекувате от кошмарите?

Кошмарите по време на сън, които се появяват рядко, обикновено не се нуждаят от лечение. Когато обаче те се появяват често, психотерапията, както и медикаментите могат да помогнат.

Установяването на основната причина и последващото ѝ „отработване“ може да направи кошмарите по-редки и по-малко досадни. В някои случаи лекарят може да реши да предпише лекарства против тревожност, антидепресанти или антипсихотични лекарства. Те могат да имат различни странични ефекти, така че си струва да попитате за тях по време на срещата.

Независимо от това дали кошмарите насън са чести, или се появяват спорадично, експертите подчертават, че преди всичко трябва да се полагат грижи за хигиената на съня. Препоръчително е да се определи време за лягане и да се спазва график за сън. Препоръчват се методи за релаксация. Както се посочва, дори дълбокото дишане може да помогне за намаляване на стреса, който влияе върху появата на кошмари.

Кофеинът и алкохолът трябва да се избягват преди лягане. Кофеинът може да стимулира ума, което затруднява отпускането и заспиването. Пиенето на алкохол преди лягане може да предизвика повторна поява на REM фазата през втората половина на нощта, което може да влоши кошмарите.

В идеалния случай, един час преди лягане, не трябва да използваме и смартфон или лаптоп. Негативните изображения, които можем да видим, увеличават вероятността от кошмари, допълват от Actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Ето как отключваме деменцията сами
Next post Ползите от билковите чайове при висока температура