Защо тичаме в тоалетната, когато пием кафе?

Проучване, публикувано през 1990-та година, в Журнал по гастроентерология потвърждава, че при някои хора, кафето предизвиква „гастро-колонова реакция“ само една минута след първата глътка. Въпреки че съществуват множество изследвания, чиято цел е била да обясни ефекта на кафето върху нашите черва, учените все още нямат сигурен отговор за това какво точно ни кара спешно да посещаваме тоалетната.

Въпреки това, има теория, че кафето по някакъв начин влияе на епителната тъкан в стомаха и в тънките черва. Известно е, че кафето освобождава гастрин, хормон, който се произвежда в стомаха и който повишава активността на дебелото черво.

С оглед на това, че коремната област е най-близо до ректума, част от учените смятат, че повишената активност идва от кофеина в кафето и би могъл да бъде отговорен за ефекта на слабително.

Но не е така просто. Споменатото проучване от 1990 г. показва, че подобен ефект се има и при хората, които пият кафе без кофеин. Така можем да заключим, че проблемът не е в кофеина – нещо се крие в кафето. Оставяме на професионалистите да открият какво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Отказ от захар и още 9 „добри“ привички, които са вредни за здравето
Next post 4 съвета за здрава дихателна система и предпазване от респираторни вируси