За какви заболявания говорят лентите по ноктите

За какви заболявания говорят лентите по ноктите

Ноктите могат да разкажат много за вашето здраве. Жените са свикнали да имат красиви маникюри, но често не знаят какво се крие под слоя лак.

Може би тялото отдавна ви дава признаци, че е време да отидете на лекар. Та какво означават различните ивици и трапчинки по ноктите?

Вертикални линии на ноктите, които вървят от дъното до върха, се срещат при всеки пети възрастен, а сред по-възрастните хора – на всеки втори.

Най-често причината за тези ленти е, че с възрастта е по-трудно на тялото да задържа влага и кератин, от които се състоят ноктите и те сякаш „изсъхват“. Ако се опитате да се избавите от тях, може да повредите плочката и след това може да имате и други проблеми.

Единичните хоризонтални гънки, които приличат на „трапчинка“. В повечето случаи те са резултат от травма в областта на началото на ноктите, която се намира под кутикулата.

Може да е в резултат от притискане на пръста с врата или по време на маникюр. В редки случаи такива „трапчинки“ могат да възникнат при анемия, дефицит на определени микроелементи и нарушения на кръвообращението.

Ако има много такива „трапчинки“ на ноктите, тогава по-добре да проверите хормоните си – нарушенията могат да доведат до неизправности в процеса на производство на кератин и растеж на ноктите.

Това може да бъде и признак на кожни заболявания. Ако на всички нокти се наблюдават хоризонтални изпъкналости, включително пръстите на краката или на повечето от тях,може да са в резултат на скрити инфекции, проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето.

Пожълтяването на плочката може да говори за чернодробни заболявания, а избледняването или синьо-виолетови нюанси – за нарушения на кръвообращението, сърдечни заболявания, анемия.

Белите петна върху нормална цветна плочка най-често показват липса на витамини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *