За мъжете: Как да се справите с проблеми с уринирането в зряла възраст?

Проблемите с уринирането в зряла възраст и в есента на живота притесняват и двата пола, но докато при дамите са по-чести изпускането и инфекциите, то при господата са от друго естество и основно те са по-засегнатия пол.

Проблемите с контрола на пикочния мехур могат да се дължат на редица причини, сред които заболявания на простатата – от уголемяването ѝ, което тревожи сериозен процент от възрастните, до опасни и потенциално фатални заболявания като рак на простатата.

Какви са причините за проблеми с уринирането при мъжете и какви стъпки следва да се предприемат за профилактика, диагностика и лечение са важни въпроси за голяма част от мъжете на средна възраст.

Ако наблюдавате системно един или повече от посочените симптоми, най-вероятно се нуждаете от консултация с лекаря си, тъй като те алармират за здравословен проблем, свързан с пикочната система:

  • трудно започване на уринирането,
  • бавно уриниране,
  • непълно уриниране с усещане за непълно изпразване на пикочния мехур,
  • тънка струя при уриниране,
  • промяна на честотата на уриниране – обикновено при проблеми с уринирането при мъжете се наблюдават по-чести позиви за уриниране,
  • изпускане по време на сън, при физически усилия или физиологични процеси като кихане, кашляне.

От ключово значение за съхраняване на здравето е да се обърнете към специалист незабавно, ако не може да уринирате изобщо, ако урината е примесена с кръв или ако имате друг проблем, който ви притеснява сериозно и който не отшумява или поне не се наблюдава подобрение след няколко дни.

Част от посочените проблеми с уринирането при мъжете могат да се решат от самия пациент до голяма степен, ако е информиран какво е нужно да направи, докато други имат решение само с медикаменти или дори само оперативно. Лекарят със сигурност може да диагностицира проблема и да насочи пациента към ефективно и работещо решение в неговия конкретен случай.

Как да се справим с проблеми с уринирането при мъжете след една определена възраст?

Въпреки че е нормално функционирането на пикочния мехур да се променя в негативна посока с натрупване на годинките, някои симптоми сочат, че е нужно пациентът да промени начина си на живот, да подпомогне активно лекаря в лечението на проблема и да преустанови някои вредни навици, увеличаващи риска от проблеми при уринирането.

Сред факторите, над които пациентите могат да поработят и да променят, са: Промени в диетата, която следва да е съобразена със състоянието на пикочния мехур и пикочната система, възрастта и други придружаващи проблеми и заболявания. При проблеми с уринирането при мъжете в зряла възраст, те следва да ограничат консумацията на алкохола, кофеина и газираните напитки, които доказано дразнят пикочния мехур и причиняват по-осезаемо желание да се отиде до тоалетната незабавно.

Адекватен прием на течности, което означава нито твърде малко, нито прекалено много и прекалено късно вечерта преди лягане, за да се минимизира рискът от нощно изпускане или от често събуждане от призиви за уриниране, което би повлияло негативно и на качеството на съня.

Необходим е увеличен прием на фибри, които да помогнат за нормалното и системно изхождане. Запекът е сред основните врагове на пикочната система.

Защо ли? Тъй като пикочният мехур и червата са разположени много близо, то пълното черво влияе върху функцията на пикочния мехур, с което контролът над проблемите с пикочния мехур става по-труден. Пациентите с проблем, свързан с уринирането, могат да опитат да се изхождат по малка нужда седнали, а не в обичайната права позиция.

Някои източници сочат това като метод за по-пълно изпразване на мехура и по-качествено уриниране. Важно е да се поддържа теглото в нормални граници, тъй като затлъстяването е враг на пикочния мехур – натоварва допълнително мускулите на тазовото дъно.

Отказът от тютюнопушене също е сред важните промени, които трябва да се случат при проблеми с уринирането при мъжете. Някои медикаменти следва да се обсъдят с назначилия ги лекар, тъй като може да оказват влияние върху уринирането, честотата му или върху здравето на пикочната система при мъжа.

Нито един от тези съвети няма да доведе до справяне с проблема сам по себе си, но в съвкупност и с помощ от лекаря мъжът на средна възраст и дори в златните години от живота си може да се радва на добро здраве на пикочната система и на здрава простата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *