За нищо на света не изхвърляйте костилките от кайсии!

Всички сме свикнали да похапваме кайсиите директно, а костилките им да изхвърляме. Но оказа се, че това е много груба грешка.

Кайсиевите костилки имат куп полезни качества и с тях може да направим чудеса, които пък да се отблагодарят на здравословното ни състояние – и не само! По-конкретно те имат четири неподозирани ползи, за които може и да не сте чували.

Ето четири невероятни предимства на кайсиите и ядките им, за които дори и не сте подозирали:

Яжте просто така

Кайсиевите ядки се чупят и вътрешността им се яде. Някои хора обичат да ги изсушават преди това. На първо място, кайсиевите ядки са антихелминтик и убиват паразитите в храносмилателния тракт.

Факт е, че самите кости са богати на желязо, магнезий, калий и фосфор. Освен това те съдържат витамини от група В и циановодородна киселина.

Последните имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система: понижават кръвното налягане и нивото на „лошия“ холестерол.

Не бива обаче да злоупотребявате с консумацията на кайсиевите костилки, тъй като те съдържат отрова, която може да повлияе негативно на здравословното ви състояние.

Урбеч – паста от кайсиеви ядки

Този полезен и сладък деликатес се прави от кайсиевите ядки. Това е паста, наречена „урбеч“. Това изисква една супена лъжица мед, 300 грама семена от кайсия и 40 грама масло. Семената трябва да се накиснат и се накълцват в блендер и след това да се добавят останалите съставки. Така пастата се използва при лечението на настинки, тъй като помага да се справи с възпалителните процеси.

Кайсиев алкохол

Кайсиевият алкохол може да се направи не само от кайсиеви плодове, но и от семената им. За целта ви трябват 100 грама семена, един литър водка и 600 грама захар. Ядките трябва да се поставят в стъклен буркан с добре затварящ се капак. Налива се водка (така, че да покрие плодовете) и се добавя захарта. След като е необходимо да разбъркате съдържанието старателно и затворете.

Напитката трябва да се „претака“ в продължение на 3-4 месеца, като периодично трябва да се разклаща добре. Когато напитката е готова, не забравяйте да я прецедите. За да стане по-прозрачна течността на кайсиевия алкохол, го прецедете през памучен плат/тензух.

Десерти

Изсушените и накълцани семена от кайсия могат да се добавят към различни сладки (и не само) печива. Например в кашкавал със сирене и извара. Някои домакини обичат да украсяват домашните сладки с кайсиеви ядки. Ако смятате да направите сладко от кайсии, добавете към него семената, за да стане по-здравословно и с по-богат вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *