Звездите полудяха по целебния брезов сок на Тодор Живков

Брезовият сок е едно от най-големите чудеса на природата, но се добива единствено и само през пролетта, при това в рамките на 20 дни. В момента се намираме именно в сезона, в който процесът на сокодвижение при брезите е най-силен, тъкмо преди появата на младите листенца. Брезата „плаче“ в продължение на по-малко от месец, когато е възможно всеки да си добие от нейния лековит сок.

Ползите му са известни още от древността, а по времето на социализма самият Тодор Живков е консумирал богатата на витамини напитка. Тя е известна като имуностимулатор №1, както и като щит за сърцето. Преди броени дни тв водещата Гала показа пред приятелите си в социалните мрежи как заедно с мъжа ѝ Стефан си добиват сами брезов сок от гората край язовир „Искър“, където те наскоро си построиха къща. От години е известно, че и естрадният ветеран Христо Кидиков всяка пролет се снабдява с брезов сок, но от Стара планина, където със съпругата му живеят в китно селце близо до Трявна. Актрисата Стефания Колева също е признавала, че консумира брезов сок, а и редица други наши знаменитости от музикалната и театралната сцена са привърженици на изключително полезната напитка, дар от природата.

Как обаче се добива брезов сок? В стъблото на дървото се срязва неголям отвор, дълбок 3-4 см. Потеклият сок се събира в съд, прикрепен за дървото с маркуч или по-дебела сламка. Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола, за да се „запуши“ кората и да не боледува дървото. Полезните биологически съединения, соли и минерали, разтворени в сока, образуват почти универсално, укрепващо организма лекарство. В състава на сока влизат ензими, органични киселини, дъбилни вещества, соли на калций, калий, желязо, растителни хормони, глюкоза и вещества, обладаващи висока антимикробна активност (фитонциди). Той съдържа до 2% захар.

Брезовият сок разрушава бъбречни камъни. Ефективен е при лечение на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит. Способства за извеждането от организма на вредните вещества. Освен това притежава регенериращо действие и стимулира обмяната на веществата, а и пази сърцето от всякакви кардиологични заболявания.

Сокът обаче има кратък срок на годност – едва до три дни, ако се съхранява в хладилник. Той обаче може да се замразява, като така се запазва неговата свежест. В 100 грама брезов сок се съдържат само 8 калории, така че е полезен и за поддържане на фина фигурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *