Здрави и сексапилни крака – топ 3 на проблеми и решения

Коя жена не иска да има сексапилни крака? За да изглеждат бедрата и глезените на всяка дама добре или повече от добре, тя трябва да полага специални грижи за тях. Ежедневно. В топ 3 на проблемите, които могат да видят сметката на нашите мечтани крака са разширените вени, напуканите пети и високите токчета.

1. Разширени вени

Въпреки че разширените вени са предимно женско заболяване, трябва да се отбележи, че те представляват и козметичен проблем. Разширението на вените представлява загуба на еластичността на стените им. За да решим този проблем, е добре да посетим съдов хирург. Но в същото време може да ползваме и доказани през годините правила. На първо място не трябва да стоим дълго време прави. Хубаво е по няколко пъти на ден краката да се вдигат нависоко. Също така можем да си правим редуващи бани с хладка и студена вода, както и да намазваме болните участъци със специални гелове, които се предлагат в аптечната мрежа.

Билковите препарати също не са за пренебрегване. Можете да си помагате и сами вкъщи, като си приготвите домашни илачи. Разтопете свинска мас и пуснете в нея цветове от невен, оставете така едно денонощие. След това затоплете сместа и я прецедете. С този мехлем мажете вените вечер преди лягане.

2. Неподходящи обувки

Един от най-сериозните проблеми при женските крака е повреждането на ставата, принадлежаща към палеца и образуването на доста разпространеното „кокалче“. В стремежа си да изглеждаме елегантни и секси, много често не правим най-правилния избор на обувки.

Благодарение на високите токчета и тесните носове на обувките натоварването се пренася в предната част на стъпалото и пръстите се притискат силно един в друг поради тежкия натиск. Вследствие на това се развива плоскостъпие, което предизвиква изменение на палеца. Той започва да се изкривява, костната тъкан се разраства и това води естествено към едно необратимо женско страдание – деформиращ артрит.

За да се предпазим е добре да си купуваме обувки предимно вечер, когато краката са уморени и отекли. Избираме ги така, че винаги пред пръстите да остава малко свободно място. Токовете не бива да са по-високи от 4 см, нито пък абсолютно равни.

Нашите крака ще са ни благодарни, ако всяка вечер правим баня с морска сол /2 супени лъжици в 2 литра вода в леген/. Краката се потопяват за около 10 минути.

3. Напукани пети

Няма нищо по-грозно от гледката – от елегантната обувка да се подава напукана и лющеща се пета. Всяка втора жена страда от този неприятен дефект. Най-честата причина за това страдание е носенето на неудобни обувки. Непрекъснатото удебеляване на роговия слой пречи кожата да поема необходимите й вещества. Така тя се разслоява и лечението става трудно. Мазолите се появяват по същата причина и се лекуват както напуканите пети.

Ако напукването и удебеляването е по-дълбоко, би трябвало да се обърнем към дерматолог. Два пъти в седмицата може да правим сапунено-солени вани на краката с топла вода. Удебеленият слой се изрязва внимателно, без да се опитваме да го сваляме целия…. Ако ни се струва прекалено сложно – отиваме на педикюр. Народната медицина препоръчва налагане на загрубялата кожа с домат. Едно колелце домат се поръсва с щипка салицил и се слага на нужното място. Превръзва се и стои цяла нощ. Прави се в продължение на една седмица.

Разбира се, има още много проблеми. Ние се спряхме на тези 3, защото можем да им въздействаме и в домашни условия. Проблем номер 1 обаче си остава целулитът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *