Здравословните ползи от ягодите за ума и сърцето

Само една чаша ягоди дневно, или осем на ден, влияе благотворно върху ума, сърцето и целия организъм, а съдържа само 45 грама калории, 7 г захар и повече витамин С, отколкото портокала.

Заради по-ниското съдържание на захари и наличието на витамини, антиоксиданти и диетични фибри ягодите се препоръчват и на диабетици. Освен това намаляват риска от някои видове рак и болестта на Алцхаймер.

Ето още три научно доказани ползи от ягодите, които са най-актуалният плод на сезона. Данните са от конференцията по експериментална биология, състояла се преди месец в Сан Диего, щата Калифорния:

– ягодите биха могли да подобрят здравето на сърдечносъдовата система при подрастващи, които са предразположени към такива проблеми. В изследването са участвали момчета на възраст 14-18 години с наднормено тегло, които приемали по 50 г ягоди на прах.

– флавоноидите в ягодите могат да намалят възпаленията при хора с наднормено тегло. Подобен ефект е бил отчитан и преди, но сега е потвърден при клинични изпитвания в течение на близо три месеца с участието на 60 души.

Обикновено затлъстяването и повишените нива на липиди в кръвта покачват равнището на нитрита, свързван с възпаленията, а намаляването му е резултат от действието на ягодите, което снижава и риска от хронични заболявания.

– диетата с ягоди подобрява когнитивните способности при по-възрастните хора. Количество от около две чаши дневно въздейства положително при отсъствие на неврологична дисфункция, установило проучване при мъже и жени на възраст от 60 до 75 години, които приемали еквивалента на пресните ягоди под формата на прах в продължение на три месеца.

Положителен ефект бил отчетен също така върху пространствената памет и разпознаването на думите. Като цяло резултатите от проучването показват, че диетата с ягоди може да бъде ефективно средство за борба с упадъка на когнитивните функции, който настъпва с напредването на възрастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *