Здравословното хранене може да добави до 10 години към живота ни

Всички искаме да се радваме на дълъг и пълноценен живот на тази земя. Затова е от особена важност да обръщаме специално внимание на здравословното си състояние, да забравим за вредните навици и бързи храни, да си набавяме достатъчно сън и да се храним пълноценно.

Именно храненето е акцент в ново проучване, което анализира хранителните навици и здравословното състояние на близо половин милион британци в периода от 2006 г. досега. Резултатите от него предоставят обнадеждаващо обещание: можем да добавим до цели 10 години към живота си, ако спазваме подходящ хранителен режим, пише trafficnews.

Участниците са разделени в няколко групи спрямо хранителните си навици и това как те се променят с годините. Вземат се предвид и други фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност.

Най-голямата изненада е, че тези, които преустановяват консумацията на храни със съдържание на захар и преработени меса, а ги заместват с по-здравословните пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и умерени количества риба, успяват да добавят цели 10 години към очакваната продължителност на живота си.

Този ефект, но в по-малка степен, се забелязва при тези, които принципно се хранят по-здравословно, както и при други, открили здравословното хранене на по-късен етап от живота си. Например ако изключим вредните храни от менюто си, когато сме на 70, може да си спечелим около четири-пет години повече живот. Но препоръката на учените е да направим тази необходима промяна колкото се може по-рано, предава ScienceAlert.

Изводите от това изследване са в подкрепа на други предишни, които установяват връзката между здравословното хранене и намаления риск от ранна смъртност. Промените в начина на живот обаче често не са толкова лесно приложими на практика.

Те са свързани както със социално-икономическия статус, така и с други фактори от начина на живот. Но сега имаме един наистина добър стимул да започнем да се храним здравословно още днес – защото никога не е късно, но колкото по-рано, толкова по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Чудодеен домашен балсам сгъстява косата
Next post Тежката кашлица изчезва за 5 минути с помощта на кимион