Здраво ли е сърцето ви? Бърз и точен тест

Всичко, от което се нуждаете за този бърз и лесен тест, е хронометър и стълбище, посочват от Европейското кардиологично общество.

Проучването им разкрива, че времето, необходимо на някой да изкачи 60 стъпала, може да разкрие цялостното здраве на сърцето му и риска от сърдечно-съдово заболяване, пише БГНЕС.

„Тестът по стълбите е лесен начин да проверите здравето на сърцето си“, казва авторът на изследването д-р Хесус Петейро, кардиолог от университетската болница „Ла Коруня“, в съобщение за медиите. „Ако ви отнеме повече от минута и половина, за да изкачите 60 стъпала, сърцето ви не е много добре и би било добре да се консултирате с лекар”.

Проучването изследва 165 пациенти, които показват симптоми на сърдечно-съдово заболяване и са били насочени за тестване на упражнения за сърцето. Всеки от тези пациенти се е изправял пред проблеми, включително болка в гърдите или задух, по време на натоварването. Целта на изследователите е била да проучат връзката между редовните ежедневни дейности (като изкачване на стълби) и лабораторните упражнения за сърдечно болни.

„Идеята беше да се намери прост и евтин метод за оценка на здравето на сърцето“, добавя д-р Петейро. „Това може да помогне на лекарите да насочват пациентите към по-обширни прегледи.“

Участниците първо ходели или бягали на бягаща пътечка, като интензивността постепенно се увеличавала, докато не се изтощили. Изследователите измерили резултатите в метаболитни еквиваленти (METs), което разкрива връзката с нивото на смъртност. Колкото повече MET може да достигне някой, който се упражнява, толкова по-малка е вероятността за преждевременна смърт.

След почивка от 15 до 20 минути, групата се изкачила нагоре по стълбище с 60 стъпала, без да спира и без да тича. Пациентите, на които е било необходимо между 40 и 45 секунди да се изкачат, са със средно между 9 и 10 METs по време на теста за упражнения. Авторите на изследването казват, че достигането до 10 METs по време на тренировка е свързано малък риск от смъртност (по-малко от 1% годишно).

От друга страна, пациентите, на които е отнело 90 секунди, са със средно под 8 METs. Това означава риск от преждевременна смърт от 2 до 4 процента всяка година или 30 процента за 10 години.

Изследователите са заснели също изображения на сърцето на участниците в групата, за да получат достъп до функцията на органа при стрес. Ако сърцето изглежда и работи нормално, докато тренира, това показва нисък риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Д-р Петейро вярва, че резултатите от теста за изкачване на стълбище ще бъдат сходни за общото население, а не само за пациентите със сърдечни заболявания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *