Зехтин и грейпфрут срещу ставни болки

С възрастта, пък и не само, при много хора се появяват болки в ставите и с тези болезнени усещания понякога просто няма какво да се направи. Неправилният начин на живот, физическите натоварвания и вредните фактори на външната среда оказват увреждащо действие на ставите.

Утешително е все пак, че има продукти, които помагат да се облекчи това неприятно състояние. Включването в менюто на определени продукти може да помогне при лечението на различни заболявания, включително ревматоиден артрит – изнурително автоимунно заболяване, което може силно да влоши качеството на живот и дори да доведе до инвалидност.

Благодарение на използването на специални продукти, влияещи на процесите на възпаление в ставите, може да се постигнат значителни успехи в понижаването на симптомите на заболяването, такива като болка, ставна твърдост, оток, чувствителност и свързаното с това ограничаване на движенията в ставите и прогресирането на болестта.

Зехтинът е известен със своите положителни качества суперпродукт, помагащ на организма да се бори с възпалението. Това свойство прави маслиновото олио незаменим помощник в борбата с артрита.

Това оказва благоприятно въздействие чрез няколко механизма. Съдържащите се в него омега-3 мастни киселини притежават антиоксидантно и противовъзпалително действие. Известно е, че те намаляват хроничното възпаление, свързано с различни типове заболявания и разстройства, такива като артрит, атеросклероза и др.

Открито е и че антиоксидантната активност на флавоноидите, получени от грейпфрут, е полезна при лечението на артрит.

Изследвания показали, че каемпферолът, хесперидинът, нарингинът – флавоноиди, съдържащи се в грейпфрута, инхибират активността на възпалителния ензим циклооксигеназа – следователно могат да помогнат в лечението на ревматоиден артрит. Препоръчва се ежедневната му консумация, като само 100 мл сок от цитруса са достатъчни за ефективни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *