Зимата крие куп гадости за кожата, вижте ги

Зимата крие куп гадости за кожата, вижте ги

Студът през зимата е стресиращ за организма. А кожата като най-голям орган реагира болезнено на промените. Кои са заболяванията, които се обострят през зимата, и как медицината помага за всяко едно от тях?

„При кожните заболявания се наблюдава сезонност, при автоимунните също, например лупус. Хората, които страдат от него, се чувстват много добре през зимата, тъй като няма силното и вредно за тях влияние на ултравиолетовите лъчи.

Но с псориазисът, например, случаят не е такъв, той се влошава през зимните месеци“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS д-р Валерия Матеева, дерматолог от Александровска болница.

„През зимата сухотата на кожата се засилва и съответно невидимите пукнатини се увеличават и рискът от усложнения при кожни заболявания е по-голям“, добави още специалистът.

Дерматологът каза още, че около студовата алергия се е изградил мит в обществото. Симптомите са сухота на ръцете, която понякога става задълбочена с появата на цепнатини, които могат да станат много болезнени. А всъщност студовата алергия е едно заболяване, което е доста по-рядко и се проявява при пациенти с автоимунни заболявания.

Д-р Матеева сподели, че повечето заболявания, които са свързани със студа, са характерни за женския пол, а причината най-вероятно е хормонална.

Тя още посъветва всички в това време на пандемия, когато често си мием ръцете и извършваме дезинфекция, да се използват по-леки сапуни, които са за чувствителна кожа, защото иначе допълнително изсушаваме и влошаваме състоянието. Като след всяко измиване да се използват кремове за омекотяване.

„Синдромът на Рейно е много често срещан при младите жени. Това представлява едно измръзване на пръстите, което всъщност е съдово нарушение. Обикновено засяга пръстите на ръцете, понякога и на краката, а в други случаи носа и ушите.

Получава се бял оттенък, губи се чувствителност, може да бъде болезнено. Като това може да се повтаря много често“, информира дерматологът.

Тя допълни, че има доста по-редки проявления на Синдрома на Рейно, зад който се крият други проблеми. Най-често първичният феномен на Рейно е лек, ако е вторичен – се получават усложнения. Лекарят посъветва при нещо новопоявило се по кожата на пръстите да се потърси помощ на специалист.

Д-р Матеева информира още, че тютюнопушенето влошава феномена на Рейно, доброто отопление, подходящи дрехи, ръкавици – облекчават състоянието. При по-сериозни проявления се налага медикаментозно лечение. Витамин Е действа добре, бутолин също може да бъде инжектиран в тежки случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *